Yeni bir renk bulundu

Araştırmacılar, üç elementin karışımı ile ortaya çıkan "YlnMn" adlı rengin son derece uzun ömürlü olmasından kaynaklı, sanat başta olmak üzere birçok alanda kullanılabileceğini belirtiyorlar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - University Of Oregon araştırmacıları, bir elektrik uygulamasını çalıştırmak adına inorganik bileşikleri karıştırdıkları esnada dünya tarihinde daha önce rastlanmayan yeni bir renk elde etti. İnsan gözü 3 ana renk, 3 ara renk olmak üzere toplamda 6 adet rengi algılayabilse de, dünya üzerinde 16 milyon civarında renk olduğu biliniyor.

ABD merkezli University Of Oregon araştırmacılarından kimyager Mas Subramanian, elektronik bir uygulama içerisinde inorganikleri karıştırdığı esnada, dünya tarihinde eşine daha önce rastlanmayan yeni bir renk meydana getirdi. Mavinin bir tonu olarak gözüken rengin adı, içerisinde bulunan itriyum, indiyum ve manganez elementlerinden esinlenerek "YlnMn" olarak konuldu.

Söz konusu rengin, araştırmacılar tarafından siyah manganez oksit ve itriyum-indiyum elementlerini karıştırarak 1200 derecede ısıtılması ile ortaya çıktığı belirtiliyor.

HANGİ ALANLARDA KULLANILACAK?

Araştırmacılar, üç elementin karışımı ile olan rengin su ve yağ konusunda hassas olmaması buna karşın son derece uzun ömürlü olmasından kaynaklı, sanat başta olmak üzere birçok alanda kullanılabileceğini belirtiyorlar.

Araştırmacıların ifade ettikleri bir diğer husus ise rengin teknolojiye yapacağı katkı konusunda.

Araştırmacılar YlnMn rengine yöneltilen kızılötesi ışınları yansıtması nedeniyle, belirgin bir enerji verimliliğini sağlayacağının altını çiziyorlar.

Madde günümüz itibariyle Harvard Sanat Müzesi'ndeki Forbes Pigment Koleksiyonu'nda sergileniyor.