Bild: ABD ve Almanya, Ukrayna'yı Rusya'yla müzakere masasına oturtmak istiyor

Almanya basını, Berlin ve Washington yönetimlerinin Ukrayna'yı Rusya ile müzakere masasına getirmek için mevcut cephe hatlarını koruyabilecek kadar silah sevkiyatı yapacağını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşı yaklaşık 2 senedir devam ederken, iki ülkenin Ukrayna'yı Rusya'yla müzakere masasına oturtmak için silah tedarikini kullanacağı iddia edildi.

Bild gazetesinin haberine göre, Ukrayna'ya en fazla silah sevkiyatı yapan iki ülkenin liderleri, ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kiev yönetimini 'silah sevkiyatının kalitesi ve miktarı üzerinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere masasına oturtmak' istiyor. "Batı Ukrayna'yı dolaylı yoldan Rusya ile müzakere masasına mı zorlayacak" diye soran Bild gazetesi, Ukrayna'nın Rusya karşısında daha fazla silaha ihtiyacı olduğunu ancak Batı'nın 'başka planları' olduğunu yazdı.

'ABD BUNU YANLIŞLIKLA SÖYLEMEDİ'

NATO'nun ABD misyonunun pazartesi günü yaptığı bir açıklamaya dikkat çekilen haberde, söz konusu açıklamada, "Zamanı geldiğinde müzakere masasında mümkün olan en güçlü konumda olabilmeniz için sizi (Ukrayna) destekleyeceğiz" denildiği, Ukrayna'dan gelen tepkinin ardından ABD yönetiminim söylemini yumuşattığı hatırlatıldı.

Bu ifadenin 'yanlışlıkla' söylenmediğini iddia eden Bild, ABD'nin yanı sıra Almanya Federal Hükümeti'nin de Ukrayna'yı 'stratejik olarak iyi bir müzakere konumuna getirmeyi' asıl amacı olarak belirlediğini aktardı. Gazeteye konuşan bir kaynak, "Beyaz Saray ve Başbakanlık, bu konunda aynı fikirde" ifadelerini kullandı. Gazete, Biden ve Scholz'un Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e bunu doğrudan iletmek istemediğini, onun yerine bunu silah sevkiyatı üzerinden yapacağını ileri sürdü.

'MEVCUT CEPHE HATLARINI KORUYACAK KADAR SİLAH GÖNDERİLECEK'

Buna göre, ABD ve Almanya'nın planı şöyle işleyecek: Kiev yönetimine mevcut cephe hatlarını koruyabileceği kadar silah sevkiyatı yapılacak, bu sayede Devlet Başkanı Zelenskiy, durumun çıkmaza girdiği cephede savaşı ilerletmenin mantıklı olmadığı sonucuna varacak. 

Öte yandan, gazeteye konuşan askeri uzman Gustav Gressel'e göre, bu plan işe yarayacağa benzemiyor. Gressel, "Batı'nın Zelenskiy'i müzakere masasına zorladığında ciddi anlamda müzakerelerin olacağına inanması mantıksız. Putin, müzakere etmek değil savaşı kazanmak istiyor" dedi. Öte yandan, gazeteye göre, ABD ve Almanya'nın müzakere masası kurulmaması durumunda düşündüğü bir 'B planı' da var. Bild, bu planı şöyle açıkladı: "Berlin ve Washington'un müzakerelere alternatif olarak yapmaya çabaladığı şey, çatışmanın tarafları arasında anlaşma olmaksızın donmuş bir çatışma olması." (DIŞ HABERLER)