Biden'la Trump arasında aşı polemiği

ABD'de yeni başkan seçilen Joe Biden, Trump yönetimini aşı dağıtım programı konusunda eleştirdi. "Trump yönetimi aşı dağıtım takviminin çok gerisinde" diyen Biden'a Twitter'dan yanıt veren Başkan Donald Trump, 'aşıları dağıtma sorumluluğunun eyaletlere ait olduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin yeni başkanı Joe Biden, önümüzdeki ayların korona virüsü salgınında belki de en zor dönem olacağını söyledi ve Trump yönetimini aşılama sürecinin hızı ve planlaması konusunda eleştirdi. Biden aşılama programının takvimin gerisinde kaldığını belirtti. 

Hükümet, aralık ayı sonuna dek 20 milyon ABD'liyi aşılamayı amaçlıyordu. Ancak resmi verilere göre şu ana dek sadece 2,1 milyon kişi aşılandı. ABD'de şu anda Moderna ve Pfizer'ın geliştirdiği iki aşı dağıtılıyor ve yapılıyor.

'BU HIZDA SÜRDÜRÜLÜRSE AŞILAMA YILLAR ALABİLİR'

Seçilmiş başkan Biden, aşılama programının 'bir ulus olarak karşılaştıkları en büyük operasyonel zorluk' olduğunu belirtti. Biden "Trump yönetimi aşı dağıtım programı, takvimin çok gerisinde. Bizi doğru yola sokmak için elimden geleni yapacağım" dedi. Demokrat lider, aşılama sürecinin mevcut hızda sürdürülmesi halinde halkın çoğunun aşılanmasının yıllar alabileceği uyarısında bulundu, “Uzun zamandır endişe ettiğim gibi, aşının dağıtımı ve uygulanması süreci gerektiği gibi ilerlemiyor” ifadelerini kullandı. 

TRUMP'TAN YANIT: SORUMLULUK EYALETLERDE

Biden'ın eleştirisine Twitter'dan yanıt veren Başkan Donald Trump ise 'federal hükümet tarafından teslim edildikten sonra, aşıları dağıtma sorumluluğunun eyaletlere ait olduğunu' söyledi. Trump "Süreci çabuklaştırmak için para koymak da dahil sadece aşıyı geliştirmekle kalmadık, eyaletlere de gönderdik" dedi.

Biden 20 Ocak'taki yemin töreninden sonra başlayacak görev süresindeki ilk 100 gününde 100 milyon ABD'liyi aşılamayı vaat etmişti. Biden bu hedefe ulaşmak için şu andaki hızın beş ya da altı katına çıkılması gerektiğini belirtti. Biden "Bu iyileştirmeyle bile, ABD nüfusunun çoğunluğunu aşılamak aylar sürecek" dedi. Biden, Kore Savaşı yıllarından kalma bir yasayı kullanarak, özel şirketleri hükümet için aşı üretimini artırmaya zorlayabileceğini de belirtti. Joe Biden, bu arada 'ülkenin zor bir dönemden geçeceğini ve durumun iyileşmeye başlamadan önce kötüleşeceğini' vurguladı. (BBC Türkçe/Amerika'nın Sesi)