Biden'ın kabinesinde yer alacak kilit isimler belli oluyor

ABD'de başkan seçilen Joe Biden, kabinesinde yer alacak bazı isimleri resmi olarak açıkladı. Antony Blinken'ı dışişleri bakanlığına aday gösterdiğini duyuran Biden, ulusal güvenlik danışmanı olarak da Türkiye'yi yakından tanıyan isimlerden Jake Sullivan'ı aday olarak gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin 46'ncı başkanı seçilen Joe Biden, kabinesinde yer alacak bazı isimleri açıkladı. Dışişleri bakanlığına Türkiye'de yakından tanınan Antony Blinken'ı resmi olarak aday gösterdiğini Twitter üzerinden açıklayan Biden, Hillary Clinton'a da danışmanlık yapan Jake Sullivan'ı ulusal güvenlik danışmanlığına aday gösterdi. 

Uzun zamandır Biden ile birlikte çalışan Blinken, Twitter paylaşımında "Onaylanmam halinde, tüm kalbimle yerine getireceğim bir görev" dedi. 

TÜRKİYE İÇİN KRİTİK İSİM: JAKE SULLIVAN

Clinton'ın özel kalem müdürü yardımcısı olarak görev yapan Sullivan, İran nükleer görüşmelerinde de baş müzakereci olarak görev aldı. 44 yaşındaki Sullivan, on yıllar sonra bu göreve getirilen en genç yetkili olacak. Türkiye'yi yakından tanıyan bir isim olan Sullivan, 2018 yılında Türkiye'nin ABD'yle yaşadığı YPG gerilimiyle ilgili "Türkiye kontrolden çıktı. ABD'nin bunu söylemesinin vakti geldi" ifadelerini kullanmıştı. 

KABİNE ADAYLARINDA İLKLER 

İç güvenlik bakanlığı için ise kariyeri boyunca Senato'dan üç kez onay alan, İç Güvenlik Bakan Vekili olarak görev yapan Alejandro Mayorkas aday gösterildi. Mayorkas, bu göreve getirilecek ilk Latin ve ilk göçmen olma özelliğine sahip. Mayorkas, Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Seçilmiş başkan tarafından bu göreve aday gösterilmek bir onur. İç Güvenlik Bakanlığı'nı yönetmek basit bir görev değil ancak kurumlarımıza duyulan güveni yeniden tesis etmek ve yurtiçinde güvenliğimizi korumak için çalışacağım" dedi. ​

ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'in eski başkan vekili ve Ulusal Güvenlik Danışmanı eski vekili Avril Haines ise Ulusal İstihbarat Direktörü olarak görev yapmak üzere aday gösterildi. Haines, Senato'dan onay aldığı takdirde Amerikan istihbaratına liderlik edecek ilk kadın olacak.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’ne Dışişleri Bakanlığı’nda 35 yıldır hizmet veren, Linda Thomas-Greenfield aday gösterildi. Kariyeri Ronald Reagan yönetimine kadar uzanan Thomas-Greenfield, Obama döneminde Afrika’dan sorumlu dışişleri bakan yardımcısıydı ancak ABD'li diplomat, Trump tarafından kovulmuştu. 

İLK KEZ ÖZEL İKLİM TEMSİLCİLİĞİ OLUŞTURULDU

Eski Dışişleri Bakanı John Kerry ise Ulusal Güvenlik Konseyi bünyesinde ilk kez oluşturulan İklim Özel Başkanlık Temsilciliği görevi için aday gösterildi. Biden'ın iklim değişikliğini acil bir ulusal güvenlik meselesi olarak kabul etmesinin bir yansıması olarak oluşturulan bu temsilcilikte ilk kez görev yapacak isim olan John Kerry, Paris İklim Anlaşması'nın mimarlarından biriydi. (Amerika'nın Sesi/DIŞ HABERLER)