Biden'ın ilk çevreci icraatı: Keystone boru hattı projesini iptal edecek

ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'ın, 'göreve gelir gelmez' tartışmalı Keystone XL boru hattı projesinin ruhsatını iptal edeceği öne sürüldü. Kanada'nın Alberta eyaleti Başbakanı Jason Kenney ise, Biden'ın projeyi durdurması halinde dava açacaklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin 46'ncı başkanı seçilen Joe Biden'ın, 'göreve gelir gelmez' Kanada ham petrolünü Meksika Körfezi’ne taşıyan Keystone XL boru hattının ruhsatını iptal edebileceği kaydedildi. Kanada ve ABD basınının aktardığına göre Biden, yemin töreniyle beraber başkanlık görevini devralacağı 20 Ocak Çarşamba günü, yaklaşık 9 milyar dolarlık tartışmalı boru hattı projesini durduracak.

'KANADA'YA SAYGI GÖSTERMESİNİ UMUYORUZ'

Kanada basınında yer alan haberlere göre, Alberta eyaleti Başbakanı Jason Kenney, Biden yönetiminin boru hattı projesine son vereceği iddiaları üzerine açıklamada bulundu. Kenney, Biden'in Keystone XL petrol boru hattı projesini iptal etmesi durumunda dava açacaklarını söyledi. Biden'ın, 'Kanada'ya saygı göstereceğini ve konuyu kendileriyle konuşacağını umduklarını' dile getiren Kenney, "Kesinlikle Kanada ile ABD arasındaki ilişki en azından bu tartışmaya değer" ifadelerini kullandı.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ KARŞI ÇIKIYOR

Biden’ın yardımcısı olduğu dönemde eski başkan Barack Obama, çevreye zarar vereceği kaygılarından ötürü 2015 yılında Keystone projesini reddetmişti. Donald Trump ise 2017’de Obama’nın kararını tersine çevirerek boru hattı projesini onaylamıştı.

Boru hattının Kanada’daki Alberta’dan, Teksas’taki petrol rafinerilerine uzanması planlanıyordu. Bunun için Montana, Güney Dakota, Nebraska, Kansas ve Oklahoma’dan geçecek olan boru hattı günde 800 bin varil petrol taşıyacaktı. Proje, Trump onaylayana kadar toprak sahipleri, çevre örgütleri ve Amerikan yerlileri tarafından 10 yıldan fazla bir süre boyunca engellenmişti. (DIŞ HABERLER/AA)