Biden'dan Riyad'ın Kaşıkçı açıklamalarına yalanlama

ABD Başkanı Joe Biden, Riyad'ın, Kaşıkçı cinayeti konuşulurken Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın "benzer hataları ABD de yaptı" dediği açıklamasının doğru olmadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Riyad yönetiminin Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yaptığı açıklamaları reddetti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr yaptığı açıklamada, gerçekleşen görüşmede Prens Selman’ın Biden’a Kaşıkçı’nın öldürülmesi gibi hataları engellemeye çalıştıklarını fakat ABD’nin de Irak başta olmak üzere birçok hata yaptığını söylediğini ifade etmişti.

Selman'ın Biden'a, Kaşıkçı cinayetinin korkunç bir hata olduğu, ancak başka ülkelerin de bu tür hatalarda bulunduğu, "ABD'nin Irak'taki Ebu Gureyb Cezaevi'nde yaptığı işkencelerin de bunun gibi bir hata" olduğunu aktardığı öne sürülmüştü. Ayrıca, Biden’in görüşmede Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak Suudi Arabistan’ı suçlamadığı iddia edilmişti.

Biden ise Veliaht Prens Selman’ın kendisine söz konusu cinayette kişisel olarak bir sorumluluğu bulunmadığını söylediğini, kendisinin de buna karşılık olarak şahsi sorumluluğu olduğuna inandığını ifade ettiğini söylemişti. Bir Amerikan başkanının insan hakları konusunda sessiz kalmasının Amerikan değerleriyle örtüşmediğini belirterek, “Kaşıkçı’nın başına gelenler korkunçtu. (Kendisine) Bir daha böyle bir şey olması halinde karşılığını fazlasıyla alacaklarını net bir şekilde ifade ettim” demişti.

Reuters’ın haberine göre, Amerika’ya dönen Joe Biden, gazetecilerin Adil el Cubeyr’in açıklamalarının doğru olup olmadığıyla ilgili sorularına “hayır” cevabını verdi. (DIŞ HABERLER)