Biden'dan Georgia'daki seçim yasasına tepki: Cumhuriyetçilerin anayasaya açık bir saldırısı

ABD Başkanı Joe Biden, Georgia'da Cumhuriyetçi Partili Vali Brian Kemp'in imzaladığı yeni seçim yasasına tepki gösterdi. Biden, uzaktan oy kullanma süreçlerini kısıtlayan ve Cumhuriyetçilerin kontrolündeki eyalet meclisi üyelerine seçimleri denetlemek için daha çok yetki verilmesini öngören yasanın, 'Cumhuriyetçiler tarafından anayasaya yapılmış açık bir saldırı' olduğunu söyledi.

Vali Brian Kemp, SB202 adlı yeni seçim yasasını imzaladı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Georgia eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Brian Kemp'in imzaladığı ve uzaktan oy kullanma süreçlerini kısıtlayan seçim yasasına tepki gösterdi. Biden Georgia’da kabul edilen yeni seçim yasasının, Cumhuriyetçiler tarafından anayasaya yapılmış açık bir saldırı olduğunu söyledi ve yasayı 'vicdana aykırı' diyerek niteledi. 

'OY VERME HAKLARINDAN MAHRUM BIRAKILIYORLAR'

Yasayı, ABD'de 19'uncu ve 20'nci yüzyıllarda siyahların oy verme hakkını baltalayan ırkçı Jim Crow yasalarına benzeten Biden, "Bu, 21'inci yüzyılın Jim Crow yasasıdır" ifadelerini kullandı ve şöyle konuştu: "Eyaletteki Cumhuriyetçiler, tüm Georgialıların oy kullanma hakkını kutlamak yerine, onları oy kullanma haklarından mahrum etmek için Amerika'ya yakışmayan bir yasayı aceleye getirdiler. Bu yasa, ülke genelindeki diğer Cumhuriyetçilerin de yaptığı gibi anayasaya ve vicdanlara yönelik açık bir saldırıdır."

Geçtiğimiz yıl düzenlenen seçimlerde, eski başkan Donald Trump'ın temelsiz bir şekilde 'seçimlerde usulsüzlük yarattığını' savunduğu postayla uzaktan oy kullanılmasını sınırlayan Kemp'in imzaladığı yasa, aynı zamanda Cumhuriyetçilerin kontrolündeki eyalet meclisi üyelerine seçimleri denetlemek için daha çok yetki verilmesini de öngörüyor. 

DEMOKRAT VEKİL GÖZALTINA ALINDI

Vali Kemp'in seçim yasasını canlı yayında imzaladığı sırada, ofisinin kapısını çalan Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Park Cannon’ın gözaltına alınması tepki çekti. 'Güvenlik görevlilerini engelleme' ve 'yasama organını aksatma' suçlarının yöneltildiği Cannon, perşembe günü geç saatlerde serbest bırakıldı. 

Cannon'ın gözaltına alınmasını, 'insanları demokrasiden uzaklaştırmak için gerçekleştirilen umutsuz bir girişim' diyerek niteleyen Demokrat Partili Senatör Raphael Warnock, gözaltı kararını kınadığını söyledi. (DIŞ HABERLER)