Biden zam baskısına karşı acil petrol rezervlerini devreye soktu

ABD'de Kongre seçimleri öncesinde tedarik sıkıntısı ve kabaran enerji faturalarıyla boğuşan Başkan Joe Biden, acil durum stoklarından 50 milyon varil ham petrolü devreye soktu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, artan benzin fiyatlarıyla mücadele için ülkenin acil durum stoklarından 50 milyon varil ham petrolün serbest bırakılmasını emretti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerini (OPEC+) pandemi kısıtlamalarının gevşemesi sonrası artan talebi karşılamak için daha fazla petrol pompalamaya ikna etmede başarısız olan Washington, yükselen enerji fiyatlarını dizginleme amacıyla bu yola başvurdu.

Beyaz Saray'ın web sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Biden, Enerji Bakanlığı'na, 'Amerikalılara yönelik fiyatları düşürmek ve pandemiden çıkış sürecindeki talep-arz dengesizliğini gidermek için Stratejik Petrol Rezervleri'nden 50 milyon varil petrolün kullanıma sunulması' talimatını verdi. Biden yönetiminden bir kaynak da, Reuters'a demecinde rezervlerin serbest bırakılmasının 'Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore gibi Asya'daki büyük enerji tüketicileri ve Britanya'yla koordineli gerçekleştiğini' söyledi.

Gelecek yıl yapılacak Kongre seçimleri öncesinde artan enflasyon nedeniyle halk desteği düşen Biden, OPEC ve OPEC+'dan defalarca daha fazla petrol pompalamalarını istemişti.

 

BAE: DAHA FAZLA PETROL TEDARİK ETMEK MANTIKSIZ

Madalyanun diğer yüzünde, ABD'nin müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Enerji Bakanı Suheyl el Mezrui'den, 'tüm göstergeler gelecek yılın ilk çeyreğinde arz fazlasına işaret ederken, küresel piyasalara daha fazla petrol tedarik etmekte bir mantık görmediği' açıklaması geldi.

 

'KENDİLERİ BİLİR, BİZE SORMADILAR'

OPEC üreticisi Körfez krallığının Enerji Bakanı, Biden'ın hamlesini, "Ülkelerin rezervlerinin bir kısmını devreye sokma eylemlerinin bir devlet meselesi olduğunu düşünüyorum, onlar Stratejik Petrol Rezervleri'ni artırdıkları veya azalttıklarında bize danışmıyorlar" diye değerlendirdi.

 

'2022'NİN İKİNCİ ÇEYREĞİ İÇİN ARZ ENDİŞESİNE GEREK YOK'

"Tüm teknik verilere bakıyoruz ve hepsi ilk çeyrekte fazla vermekte olduğumuzu, dolayısıyla katkımızı artırmanın bir mantığı olmadığını gösteriyor" diyen Mezrui, ikinci çeyrekte arz endişesi olmaması gerektiğini sözlerine ekledi. BAE'li bakan, 2 Aralık'ta OPEC ile OPEC+ toplantısı yapılacağını ve alınacak kararların 'arz-talep dengesine' dayandıracağını söyledi.

Rusya'yı da içeren OPEC+, ağustos ayından beri üretimi her ay kademeli olarak günde 400 bin varil artırma planına bağlı kalarak, ABD ve diğer tüketici ülkelerin daha hızlı arz artışı taleplerine direndi. (Sputnik)