Biden yönetimiyle ilk temasta Türkiye'ye S-400 eleştirisi: 'NATO'yu zayıflatıyor'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Beyaz Saray, görüşmede işbirliğini genişletme yöntemlerinin ele alındığını ancak Sullivan'ın 'S-400 sistemlerinin NATO ittifakının bütünlüğünü ve etkinliğini zayıflattığına dair endişelerini de dile getirdiği' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile ABD'nin yeni yönetimi arasındaki ilk temas dün gerçekleşti; Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamadaysa, Sullivan'ın Kalın'a, ABD'nin Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri konusundaki endişelerini dile getirdiği belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında, Sullivan'ın, 'Biden yönetiminin yapıcı ilişkiler inşa etme isteğini dile getirdiği ama aynı zamanda sorunlu konulara da değindiği' aktarıldı. Açıklamada, "Sullivan, Biden yönetiminin ABD ile Türkiye arasında bağları yapıcı bir şekilde tesis etme, iş birliği alanlarını genişletme ve ihtilafları etkili bir biçimde yönetme arzusunu vurguladı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Sullivan, Biden yönetiminin transatlantik güvenliği NATO aracılığıyla güçlendirme niyetini aktardı; Türkiye'nin Rus yapımı S-400 karadan havaya füze sistemlerini almasının NATO ittifakının bütünlüğünü ve etkinliğini zayıflattığına dair endişelerini dile getirdi" denildi. (DIŞ HABERLER)