Biden: Tüm yetişkinlere 1 Mayıs'a kadar aşı hakkı tanımlanacak

ABD Başkanı Joe Biden eyaletlere, tüm yetişkinlere 1 Mayıs'a kadar aşı hakkı tanımlaması yapmaları talimatı verdiğini söyledi. 'Normalleşme' için 4 Temmuz'a işaret eden Biden, "Arka bahçenizde veya mahallenizde bir araya gelip Bağımsızlık Günü'nü kutlama ihtimaliniz yüksek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden tüm eyaletlere, 1 Mayıs'a kadar 18 yaş üzeri herkese aşı hakkı tanımlaması talimatı verdi ve 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'nde ülkede bir nebze de olsa normal yaşama dönmüş olmayı hedefleyeceğini söyledi. Biden'ın salgının birinci yılında televizyondan canlı yayınlanan konuşması, korona virüsü ve yarattığı sonuçlarla mücadele için 1.9 trilyon dolarlık bir mali teşvik tasarısını imzalamasından saatler sonra gerçekleşti.

Biden, "Çabalarımız sayesinde mayıs sonuna kadar tüm Amerikalı yetişkinlere yetecek kadar korona virüsü aşısına sahip olacağız. Bu planlarımızdan daha erken" ifadelerini kullandı. Amerikalıların yaklaşık yüzde 10'u şu ana kadar tamamen aşılanmış durumda.

Virüsün 'günler, haftalar, aylar boyunca inkar edildiğini ve bunun daha fazla ölüme, vakaya, strese ve yalnızlığa yol açtığını' söyleyen Biden, "2019'daki fotoğraflar ve görüntüler, başka bir çağda çekilmiş gibiler. Son tatil. Arkadaşlarla son doğum günü. Geniş aile ile son tatil. Herkes için farklı olsa da, hepimiz bir şeyler kaybettik" dedi.

'VİRÜSTEN BAĞIMSIZLIĞIMIZI KUTLAYACAĞIZ'

 

Biden, seçildikten sonra kendilerine 'ilk 100 günde 100 milyon doz aşı' hedefi koyduklarını anımsatarak, "Biz şimdi bu hedefe ulaşmıyoruz, bu hedefi aşıyoruz. Görevimizin 60'ıncı gününde (10 gün sonra) bu hedefe ulaşmış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Biden, 4 Temmuz'a kadar az sayıdaki aile bireyleri ve arkadaşların bir araya gelmesine olanak sağlamayı hedeflediklerini de açıkladı: "4 Temmuz'a kadar, sizin, ailenizin ve arkadaşlarınızın arka bahçenizde veya mahallenizde bir araya gelip barbekü yapıp Bağımsızlık Günü'nü kutlama ihtimaliniz yüksek. Bu, çok sayıda insanın bir arada olduğu büyük etkinliklerin olacağı anlamına gelmiyor, ancak bu, küçük grupların bu uzun ve zor yılın ardından bir araya gelebilecekleri anlamına geliyor ve bu Bağımsızlık Günü'nü gerçekten özel kılacak. Burada yalnızca millet olarak bağımsızlığımızı değil, bu virüsten de bağımsızlığımızı kutlamaya başlayacağız. "

'TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN'

Yeni yürürlüğe giren mali teşvik paketi daha fazla kişinin aşılanmasını sağlayacak ancak Biden yine de konuşmasında halka tedbiri elden bırakmama çağrısı yaptı. ABD Başkanı ayrıca daha fazla ABD askerinin aşılama çalışmalarına yardım edeceğini söyledi. Beyaz Saray ayrıca dişçiler, göz doktorları, ilk yardım çalışanları, veterinerler ve tıp öğrencilerini dahil ederek aşılama ekiplerindeki insan sayısını da artırmaya çalışıyor.

ABD Başkanı, korona virüsü aşı stoklarını arttırmak amacıyla Johnson & Johnson firmasından 100 milyon ek doz aşı alma talimatı vermişti. Biden, geçen yılki seçim kampanyasında Cumhuriyetçi eski başkan Donald Trump'dan daha etkili bir şekilde salgının üstesinden gelme sözü vermişti ve maske kullanımı gibi kuralları uygulayarak örnek olmaya çalışmıştı. Biden daha erken saatlerde Covid-19 salgınında zora giren ekonomiyi canlandırmak için gündeme getirdiği 1,9 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini imzaladı. 1.9 trilyon dolarlık paket, Amerikalıların çoğuna 1.400 dolarlık doğrudan ödeme yapılmasını, işsizlik yardımının kapsamının genişletilmesini, konut, gıda ve sağlık yardımı yapılmasını, çocuklu ailelere vergi indirimi ve aşı dağıtım faaliyetlerine ayrılan kaynakların arttırılmasını içeriyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin çalışmasına göre ABD, dünyada Covid-19 kaynaklı en fazla ölümün gerçekleştiği ülke. Ülkede şimdiye kadar 530 binden fazla kişi öldü. Dünya çapında en fazla korona virüsü vakasının görüldüğü ülke de yine ABD. Sokağa çıkma kısıtlamaları da ülkede milyonlarca kişinin işini kaybetmesine yol açtı. (BBC Türkçe)