Biden, Navalni'nin ailesiyle görüştü: ABD'den Rusya'ya yeni yaptırım sinyali

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Yulia ve Dasha Navalnaya ile bir araya gelen Başkan Biden, tutulduğu ceza kolonisinde ölen Rus muhalif Navalni'nin 'inanılmaz cesarete sahip bir adam' olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Beyaz Saray/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, 16 Şubat Cuma günü Rusya'da tutulduğu ceza kolonisinde hayatını kaybettiği açıklanan Kremlin'e muhalif Aleksey Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya ve kızı Dasha Navalnaya ile ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir araya geldi. Biden, daha önce de ölümünden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tuttuğu Aleksey Navalni'yi 'inanılmaz cesarete sahip bir adam' sözleriyle tarif etti.

Reuters'ın aktardığına göre, burada basına açıklamalarda bulunan Joe Biden, Washington yönetiminin Navalni'nin ölümünün ardından Rusya ve Putin'e bir dizi yaptırım uygulamayı planladığını söyledi. Navalni ailesiyle bir araya geldikten sonra konuşan ABD Başkanı, "O, inanılmaz cesarete sahip bir adamdı. Eşi ve kızının bunun aynısını ya da daha iyisini yapmaya çalışması harika" ifadelerini kullandı. Biden, "Onun ölümünden sorumlu olan Putin'e karşı yarın yeni yaptırımlar açıklıyor olacağımızı biliyorum" diye konuştu.

'YÜZLERCE, YÜZLERCE EV YÜZLERCE YAPTIRIM AÇIKLAYACAĞIZ'

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland da dün yaptığı açıklamada açıklanacak 'yüzlerce, yüzlerce ve yüzlerce' yaptırımın gelecek günlerde kamuoyu ile paylaşılacağını belirtmiş, bunların bazılarının Navalni'nin ölümünden sorumlu tutulan kişileri hedef alacağını belirtmişti. ABD'li diplomat, açıklanacak çoğu yaptırımın 'Putin'in savaş makinesini vuracağını' ve 'mevcut yaptırım rejimindeki boşlukları dolduracağını' söylemişti. 

Joe Biden'ın Navalni ailesiyle görüşmesi sonrası yaptığı basın açıklamasından önce Beyaz Saray da ABD Başkanı'nın Navalni ailesine 'yürekten baş sağlığı dileklerini ilettiğini' açıklamıştı. Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Biden, Kaliforniya'daki görüşmelerinde, Yulia ve Dasha Navalnaya'ya 'Navalni'nin olağanüstü cesareti ve yolsuzluğu karşı ve hukukun üstünlüğünün eşit bir şekilde herkes için geçerli olacağı demokratik bir Rusya için mücadele etme konusundaki mirası' için hayranlığını dile getirdi. 

Ne olmuştu?

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri, Navalni'nin cezaevinde hayatını kaybettiğini ve ölüm nedeninin araştırılacağını 16 Şubat'ta bildirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, Federal Cezaevi Hizmetleri'nin belirli kurallar çerçevesinde Navalni'nin ölümünün nedenlerini araştırdığını ve bunun için herhangi bir talimata gerek olmadığını ifade ederek, "Doktorlar gerekli araştırmaları yapacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Kremlin'e muhalif Aleksey Navalni, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021'de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında tutuklanmıştı. Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri'nin talebi üzerine 2 Şubat 2021'de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalnıy aleyhinde açılan dava sonuçlanmış; Navalni'yi geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti.

Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalni'yi 'aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak'tan 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. 

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)