Biden Irak Başbakanı Kazımi ile görüştü: Irak'ın egemenliğine ve bağımsızlığına bağlıyız

ABD Başkanı Joe Biden, yabancı liderlerle ikili görüşmelere başladı. İlk görüşmesini Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile gerçekleştiren Biden, sonrasında Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'yi arayarak Irak'ta Amerikan askerlerine düzenlenen saldırıları ele aldı. Biden'ın, ABD'nin 'Irak'ın egemenliğine desteğini' teyit ettiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, ilk ikili görüşmesini Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile gerçekleştirdi. Biden, Trudeau'nun ardından da Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, ABD'nin 'Irak'ın egemenliğine ve bağımsızlığına yönelik desteğini' teyit etti. İki liderin Irak'ta son günlerde Amerikan askerlerine ve koalisyon güçlerine düzenlenen roketli saldırıları ele aldığı bilgisi verildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden ve Kazımi, 'sorumlulardan hesap sorulması konusunda uzlaştı. İki liderin, 'ABD ile Bağdat arasındaki stratejik diyaloğu ve ikili işbirliğini geliştirmenin önemini' ele aldıkları da belirtildi.   

Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamadaysa, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Irak ve bölgesel durumun ele alındığı belirtildi.

Irak'ta geçtiğimiz hafta ABD askerlerinin bulunduğu Erbil Havalimanı'na, son olarak da Bağdat'taki Yeşil Bölge'ye roketli saldırılar düzenlenmişti. Amerikan yönetimi, sorumluların tespit edilmesi için açılan soruşturmayı bekleyeceklerini duyurmuştu.

İLK İKİLİ GÖRÜŞMEDE KANADA BAŞBAKANI TRUDEAU'YU ARADI

Biden, göreve gelmesinden bu yana yabancı bir liderle ilk ikili görüşmesini ise Kanada Başbakanı Hustin Trudeau ile yaptı. Biden ve Trudeau'nun görüşmesinde iklim değişikliğinde ortak politika öncelikleri ve Çin'le ilişkiler öne çıktı.

BIDEN: İNSANLAR PAZARLIK KOZU DEĞİLDİR

Kanada'nın Çinli bir bir Huawei yöneticisini ABD'nin talebiyle gözaltına alması sonrasında iki vatandaşının Pekin yönetimince tutuklanmasının konuşulduğu görüşmede, Biden "İnsanlar pazarlık kozu değildir. Onların güvenli bir şekilde eve dönmeleri için birlikte çalışacağız" dedi. 

İki lider görüşmede, 2050 yılına dek sıfır emisyon hedefine ulaşacak şekilde iklim değişikliği politikalarında ortak adımlar atma vaadinde de bulundu. 

Kanada, geleneksel olarak Amerikan başkanlarının ilk ziyaret ettiği yabancı ülke olma özelliğine sahip. Ancak Covid-19 pandemisi nedeniyle bu ziyaret gerçekleşemedi. (DIŞ HABERLER)