Biden ile Netanyahu görüştü: Gerilimin yakın zamanda bitmesini umuyorum

ABD Başkanı Biden, 'gerilimin yakın zamanda bitmesini umduğunu' söyledi. Filistin lideri Abbas ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise 'şiddetin son bulması gerektiğini' belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden, Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olan gerilimin yakın zamanda bitmesini umduğunu söyledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, İsrail’in 'kendisini savunma hakkını desteklediğini' belirtti. 

Biden'ın bölgede sürdürülebilir sükunetin tekrar tesis edilmesi konusundaki görüşünü de ilettiğinin aktarıldığı açıklamada, "Biden, tüm dünyadaki çeşitli inançlardan insanlar için çok önemli bir şehir olan Kudüs'ün barış yeri olması gerektiğini belirtti" ifadelerine yer verildi. 

BLINKEN İLE ABBAS GÖRÜŞMESİ: TANSİYON DÜŞÜRÜLSÜN

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir telefon konuşması yaptı. Bu görüşmede Blinken’in roket saldırılarının sonlanması gerektiğini söylediği kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken ile Abbas arasında yapılan telefon görüşmesinde bölgedeki son gelişmelerin ele alındığını bildirdi. Açıklamada, "Blinken ile Abbas, Batı Şeria ve Gazze'deki şiddeti görüştü, Bakan buralardaki olayların sonucunda hayatını kaybedenler için taziye dileğinde bulundu" denildi. 

İsrail'in, aralarında çocukların da olduğu çok sayıda Filistinli sivilin ölümüne neden olan saldırılarına doğrudan temas etmeyen Blinken, Abbas'la görüşmesinde, İsrail'e yönelik füze saldırılarını kınadı, tansiyonun düşmesi ve şiddetin son bulması gerektiğini belirtti. "Bakan Blinken ayrıca Filistinliler ve İsrailliler eşit derecede özgürlük, onur, güvenlik ve refah içinde yaşamayı hak ettiğine olan inancını dile getirdi" ifadelerine yer verilen açıklamaya göre, Blinken, Ramazan Bayramı dolayısıyla Abbas'a tebriklerini iletti.

Abbas, İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan başkanlık sarayından yaptığı konuşmada “Kudüs, Gazze ve Batı Şeria’da halkımıza yönelik gerçekleştirilen barbarca saldırganlığı durdurmak için tüm çabamızı sürdürüyoruz” demişti. (BBC Türkçe/AA)