Biden görevdeki 1 yılını değerlendirdi: Yaptıklarım için özür dilemeyeceğim

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'daki 1 yılını değerlendirdi. "Rusya, Batı'yı, ciddi anlamda test edecek. Bence Ukrayna'ya girecek" diyen Biden Afganistan'dan çekilmeyi savundu: Özür dilemeyeceğim...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında görevde tamamladığı 1 yılını değerlendirdi. 

İç ve dış politika başlıklarını değerlendiren, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden "Rusya, Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu ciddi anlamda test edecek. Bence Ukrayna'ya girecek" dedi. 

Rusya'nın bu durumda daha önce hiç karşılaşmadığı kadar ağır ekonomik sonuçlarla karşılaşacağını belirten ABD Başkanı şöyle konuştu: "Ukrayna'yı işgal edip etmemek Rusya'ya bağlı. Ancak Ukrayna'ya küçük bir müdahale olursa, bunun sonuçları konusunda kavga vermemiz gerekir. Ancak sınıra yığdıkları askerlerin kapasitesi kadar büyük bir işe girişirlerse bu Rusya için felaket olur. Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya'ya hasar verecek ciddi adımlar atmaya hazırız. Bildiğiniz gibi NATO müttefiklerimize de destek veririz... Ukrayna'ya girerse, Rusların can kaybı çok olur...

Putin bilgili bir adam, sonuçları hesapladığını düşünüyorum. Bence net kararını henüz vermedi.. Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, bu dünyada 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en önemli olay olur." 

'AFGANİSTAN'DAN ÇIKMANIN KOLAY BİR YOLU YOKTU'

 

ABD Başkanı Biden, Afganistan'dan tartışmalı çıkış sürecine yönelik bir soru üzerine ise "Afganistan'ın tek bir hükümet altında birleşebileceğini düşünen varsa el kaldırsın. Burası imparatorluklara tek bir sebep için mezar oldu: Bu ülke birliğe müsait değil" ifadesini kullandı.

ABD'nin Afganistan'da asker tutmasının haftalık maliyetinin 1 milyar dolar olduğunu belirten Biden, burada kalmanın sadece daha fazla Amerikan askerinin ölümü anlamına geleceğini anlattı, "20 yılın ardından Afganistan'dan çıkmanın kolay bir yolu yoktu. Ne yaparsanız yapın bu mümkün değildi. Yaptıklarım için özür dilemeyeceğim" dedi.

Afganistan'daki sürecin eski yönetimlerin suçu olduğunu dile getiren Joe Biden, çekilme sürecini savunarak "Afganistan'dan çıkmasaydık, oraya daha fazla asker göndermek zorunda kalırdık. Taliban'ın bölgeyi ele geçirmesinden dolayı kendimi kötü hissediyor muyum? Evet. Ama dünyada birçok şey oluyor ve biz her sorunu çözemeyiz" ifadelerini kullandı.

 

ABD Başkanı, Çin'e yönelik gümrük vergilerinin kaldırılması için bu ülkenin 1. Faz Ticari Anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğine işaret etti.

İran ile Viyana'da devam eden nükleer müzakerelerde de ilerleme kaydedildiğini aktaran Biden, bu konuda geri adım atmaya niyetli olmadıklarını vurguladı. (AA)