Biden: Başkan Putin'e, saldırgan eylemlere sessiz kalmayacağımızı açıkça ifade ettim

Joe Biden, ABD Başkanı olarak ilk ziyaretini yaptığı Dışişleri Bakanlığı'nda, ülkesinin yeni dış politikasına yönelik net açıklamalar yaptı. Trump dönemine atıf yaparak 'Rusya'nın agresif eylemleri karşısında ABD'nin boyun eğdiği günlerin sona erdiğini' söyleyen Biden, "Başkan Putin'e, selefimden çok farklı bir şekilde, ABD'nin Rusya'nın saldırgan eylemleri olan seçimlerimize müdahale etmek, siber saldırılar, vatandaşlarını zehirlemek karşısında sessiz kalmayacağımızı açıkça ifade ettim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden, Trump döneminin izlerini silmeye dış politikada da devam ediyor. Biden, başkan olduktan sonraki ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı konuşmada "Amerika geri döndü, diplomasi geri döndü" mesajı verdi. Yönetiminin her alanda diplomatik kurumları daha fazla kullanacağını ve uluslararası ittifak ilişkilerini önemsediklerini ifade eden ABD Başkanı, "Yarının Amerikan liderliği, Çin'in artan emellerine ve Rusya'nın demokrasimize zarar vermeye yönelen eylemlerine karşı yeni bir momentum yakalamalıdır" dedi.

"Yemen'deki savaşta operasyonlara (Suudi Arabistan'a) sağlanan tüm Amerikan desteğini, ilgili silah satışları da dahil olmak üzere sonlandırıyoruz" ifadelerini kullanan Joe Biden, özetle şu mesajları verdi:  

'PUTİN'E SESSİZ KALMAYACAĞIMIZI İFADE ETTİM'

- (Trump dönemine atıf yaparak) Rusya'nın agresif eylemleri karşısında ABD'nin boyun eğdiği günler sona erdi. 

- Rusya'nın ABD seçimlerine siber saldırılarla müdahale girişimlerinin ve güvenlikle ilgili meydan okumalarının farkındayız.

- Başkan Putin'e, selefimden çok farklı bir şekilde, Rusya'nın saldırgan eylemleri olan seçimlerimize müdahale etmek, siber saldırılar, vatandaşlarını zehirlemek karşısında sessiz kalmayacağımızı açıkça ifade ettim. 

- Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması gerekiyor. 

- En ciddi rakibimiz Çin'in refahımız, güvenliğimiz ve demokratik değerlerimiz için ortaya koyduğu meydan okumanın farkındayız. Amerika'nın çıkarlarına uygun olması durumunda Pekin ile çalışmaya hazırız. 

- Burma ordusu (darbe ile elde ettiği) elindeki gücü geri vermeli, tutukladığı yetkilileri ve aktivistleri serbest bırakmalı, telekomünikasyon üzerindeki kısıtlamaları kaldırmalı ve şiddete başvurmaktan kaçınmalıdır. 

MÜLTECİ KOTASI ARTIRILIYOR

Biden ayrıca, Trump döneminde sayısı ciddi şekilde azaltılan yıllık mülteci kabul kotasının yeniden 125 bin seviyesine çıkarılacağını belirtti. (HABER MERKEZİ)

 
 
 
Etiketler biden trump putin abd rusya