Biden: 31 Ağustos'a kadar Afganistan'dan tamamen çıkmış olmayı planlıyoruz

G7 Liderler Zirvesi'nin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Biden, "31 Ağustos'a kadar ülkeden tamamen çıkmış olmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan gündemiyle düzenlenen G7 Liderler Zirvesi'nde, Batılı askerlerin Kabil Havalimanı'ndan çekilme süreci konusunda uzlaşma sağlanamadı. ABD Başkanı Joe Biden'ın, daha önce açıklanan 31 Ağustos takviminin ertelenmesi konusunda başta İngiltere Başbakanı Boris Johnson olmak üzere liderlerden gelen çağrılara olumlu yanıt vermediği kaydedilirken, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD'nin öngörüldüğü gibi 31 Ağustos'ta Afganistan'dan ayrılma hedefinde ilerlediği belirtildi. 

"Tahliyeleri ne kadar erken tamamlarsak o kadar iyi, operasyonun her bir günü oradaki askerlerimiz için yeni bir risk demek. 31 Ağustos'a kadar ülkeden tamamen çıkmış olmayı planlıyoruz" diyen Biden, tahliyelerin hızla bitmesi konusunda 'Taliban'ın birlikte çalışmak için adımlar attığını' ve IŞİD'in bölgedeki Horasan ayağının bir saldırı düzenleme riskinin her geçen gün arttığını söyledi. Taliban'ın Kabil'e girdiği 15 Ağustos'tan bir gün önce başlayan tahliyeler kapsamında ABD'nin 70 bin 700 kişiyi tahliye ettiği kaydedildi. 

G7'nin dönem başkanlığı yürüten Johnson ise, G7 ülkelerinin ilk şartının, Taliban'ın ülkeyi terk etmek isteyen Afganlara 31 Ağustos sonrasında da izin vermesi olduğunu belirtti. Önceliklerinin tahliyeler olduğunu vurgulayan Johnson, "G7 olarak belirlediğimiz bir numaralı koşul, 31 Ağustos'a kadar ve sonrasında dışarı çıkmak isteyenler için güvenli geçişi garanti etmeleri gerektiği" ifadelerini kullandı. 

AB: TALİBAN'IN TANINMASI ŞU ANDA MASADA DEĞİL

Avrupa Birliği (AB) liderleri de toplantı sonrası açıklama yaptı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Taliban'la 'sadece güvenli tahliye için irtibat halinde olduklarını' söyledi. Konuyla ilgili bir soru üzerine "Taliban'ı tanıma şu anda masada değil" dedi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, benzer bir soruya "Taliban'ı tanıyıp tanımamak toplantının konusu değildi" yanıtını verdi.

'ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİ ÇIKIŞIN SAĞLANMASI'

Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO genel sekreterlerinin de katıldığı zirve sonrasında yayımlanan bildiride, Afganistan'daki durumla ilgili 'ciddi şekilde endişeli' olunduğu belirtildi. Bildiride, gelecekte kurulacak bir Afgan hükümetinin, ülkenin uluslararası yükümlülüklerine uyması, terörizme karşı koruma sağlaması, başta kadınlar, çocuklar, etnik ve dini azınlıklar olmak üzere tüm Afganların insan haklarını güvence altına alması, hukukun üstünlüğünü koruması, engelsiz ve koşulsuz insani erişime izin vermesi, insan ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı etkili şekilde karşı koyması gerektiği belirtildi.

Afganistan'daki tüm tarafların, kadınların ve azınlık gruplarının önemli derece katılımıyla kapsayıcı bir hükümet kurmak için iyi niyetle çalışmaya davet edildiği aktarılan bildiride, insani yardım ve mültecilerin desteklenmesi sözü verildi. "Acil önceliğimiz, vatandaşlarımızın ve son 20 yılda bizimle çalışan ve çabalarımıza yardım eden Afganların güvenli bir şekilde tahliyesini ve Afganistan'dan sürekli güvenli çıkışı sağlamaktır" ifadelerine yer verilen bildiride, G7 ülkelerinin bu konuda yakın iş birliğine devam edeceği vurgulandı. (BBC Türkçe/AA)