Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'nde ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi eylemleri sırasında Dolmabahçe Camii'nde bira içildiği iddiasını tekrar ederek eylemcilere 'sürtük' demesi gündem oldu. Dolmabahçe Camii'nde neler olmuştu?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü grup toplantısı konuşmasında, "Düşünün Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nin içinde bu eşkıyalar, bu teröristler, bira şişeleriyle, bira kutularıyla adeta caminin içini pislemişti. Bunlar böyle, bunlar çürük, bunlar sürtük, bunlar için ulu mabed nedir, ne değildir, öyle bir şey yok" ifadeleri gündem oldu. 

Sosyal medyada "trend topic" olan ve tepki çeken sözlerin ardından Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde yaşananlar da yeniden tartışma konusu oldu. Daha önce cami müezzini tarafından yalanlanan iddialar, Erdoğan tarafından dönem dönem öne sürülüyor. Peki 9 yıl önce Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde neler oldu?

BİRA KUTULARININ SONRADAN YERLEŞTİRİLDİĞİ ANLAŞILMIŞTI

İktidara yakın medya organlarının hemen hepsi, 4 Haziran 2013 günü Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında 2 Haziran gecesi eylemcilerin sığındıkları Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde bira içtiklerini iddia etmişti.

Dönemin AB Bakanı Egemen Bağış ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de camide içki içildiğini, bira kutuları bulunduğunu iddia etmişti.

Eylemcilerin ayakkabılarıyla girdikleri camiyi çöplüğe döndürdüğü, camiye büyük zarar verildiği, güvenlik kameralarının tamamen kırıldığı, camide bira şişelerinin bulunduğu iddiası manşetlere çekilmişti. Ancak caminin müezzini bu iddiaları doğrulamadı. İddiaya konu görüntüler de tespit edilememişti. Ortaya atılan bazı görüntülerdeki bira kutularının ise sonradan yerleştirildiği anlaşılmıştı.

MÜEZZİN, 'POLİS GAZINDAN KAÇANLAR SIĞINDI' DEDİ

Bezm-i Alem Valide Sultan Camii müezzini Fuat Yıldırım ise camide içki içildiği iddiasıyla ilgili şunları söylemişti: “Burada içki içilmedi. Eylemciler buraya sığındıktan sonra içki içen görselerdi zaten kendileri dışarı atardı. İki günlük süre içinde yaralılar tedavi edildi. Polis gazından kaçanlar camiye sığındı. Caminin içindeki kameralar kırıldı. Grupla polis arasında arabuluculuk yaptım. Polisin çekilmesini sağlayıp grubun dışarı çıkmasına yardımcı oldum. Lütfen bu olaylar bitsin. Sükunet gelsin.”

BAŞKA YERE ATANMIŞLARDI

Kolluk tarafından konu ile ilgili ifadesi alınan Fuat Yıldırım, caminin güvenlik kameralarının incelenmesiyle camide içki içilip içilmediğinin anlaşılabileceğini de söyledi:

“Orada içki içilip içilmediği soruldu. Ben de ‘İçki içilip içilmediğini görmedim’ dedim. Buradan içki içildiği anlamı da içilmediği anlamı da çıkmaz. İçildiyse caminin 8 güvenlik kamerası var. Oradaki görüntüleri emniyete teslim ettim. Oradan tespit edilebilir."

Fuat Yıldırım’ın camide içki içilmediğine yönelik teyidinin ardından Dolmabahçe Camisi’nin müezzini, imamı ve Beyoğlu müftüsü görevlerinden alınarak başka yerlere atanmıştı.

 

AYNI BİRA KUTUSUNUN FARKLI YERLERDE GÖRÜLDÜĞÜ TESPİT EDİLMİŞTİ

Basına servis edilen fotoğraflarda hem cami içinde hem de ayakkabıların konulduğu vestiyer bölümünde, toplamda iki adet boş bira kutusunun olduğu görülüyordu. Ancak, fotoğraflardaki kutularının yerlerinin değiştirildiği anlaşılmıştı.

Gezi direnişi sırasında Dolmabahçe’deki eylemcilerin camide bira içtiği haberlerinin Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız’ın camiye girmesi sonrası basına servis edildiği iddia edilmişti. Gazetecilerin eylemciler camiyi boşaltmadan gece saatlerinde çektiği görüntülerde bira kutusuna rastlanmazken, Yasin Yıldız’la birlikte TBMM Milli Saraylar’a bağlı bir ekibin camiye girdikten sonra sabah saatlerinde çekilen fotoğraflarda aynı bira kutusunun farklı yerlerde görüldüğü tespit edilmişti.

ERDOĞAN'IN 'ELİMİZDE' DEDİĞİ GÖRÜNTÜLER YAYINLANMADI

O dönem başbakanlık görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan, 11 Haziran 2013 tarihinde gerçekleşen AK Parti grup toplantısında camide bira içildiğine dair görüntüler olduğunu söylemişti. Erdoğan, ”Ne olmadı yahu? Bütün görüntüler elimizde. Görürler, görürler merak etmeyin” demişti ancak bunu ispatlayan bir görüntü yayınlanmadı. (HABER MERKEZİ)