Beyrut’ta silahlı bir kişi banka çalışanlarını rehin aldı, dışarıda destek eylemi yapıldı

Beyrut’ta bir kişi parasını alamadığı bankayı silahla basıp çalışanları rehin aldı, banka binası önünde destek eylemi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

BEYRUT - Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bir kişi parasını alabilmek için banka personelini rehin aldı. Benzer durumda olanlar banka önünde protesto gösterisi düzenledi.

Beyrut’ta çoğu bankanın merkezinin bulunduğu Hamra semtinde Bassim Şeyh Hasan isimli silahlı bir kişi öğle saatlerinde benzin ve pompalı tüfekle Federal Bank personelini rehin aldı. Başta banka girişinde arbede yaşandı ancak daha sonra polis ve ordu banka çevresine güvenlik şeridi çekti. Lübnan’daki şiddetli ekonomik kriz nedeniyle pek çok kişi bankada bulunan paralarına ulaşamıyor.

Bankaya giren müzakerecinin yaptığı açıklamada göre banka yönetimi parasını çekemeyen kişiye 10 bin dolar ödemeyi önerdiği ancak bu teklifin reddedildiği belirtildi. Hasan’ın bankadaki hesabında 200 bin dolarlık birikimi olduğu iddia ediliyor.

‘HAKLAR DENİZE ATILIYOR’

Öte yandan döviz krizi nedeniyle Lübnanlılar bankadaki dolar hesaplarına ulaşılamıyor. Pek çok kişi paralarına bankalar ve hükümet tarafından el konulduğu görüşünde. Benzeri sorunlardan şikayetçi pek çok kişi müzakereler devam ederken protesto gösterileri düzenliyor.

Gazete Duvar’a konuşan Lübnan Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Castro Abdullah ‘yaşanan olayın bir sürpriz olmadığını’ söyledi: “Bunun yaşandığını ve yaşanacağını biliyorduk. Bankalar insanların özellikle de daha küçük birikimi olanların hakkını vermiyor. İki yıl önce Ekim ayında yaşanan ayaklanmadan sonra hükümet ekonomik krizin faturasını halka kesiyor. İnsanların parasını geri vermek için çaba sarf etmiyor, birikimlerini ve haklarını adeta denize atıyor. Üç yıldır kartellerin hükümete ve hükümet güçlerine yardım ettiğini görüyoruz. Tahıl, yakıt ve sağlık gibi alanlarda karteller kurdukları tekellerle insanların haklarına ulaşmasını engelliyor.”

İLK KEZ YAŞANMIYOR

Geçtiğimiz aylarda Beka bölgesinde benzeri bir olay daha yaşandı. Hesabındaki parasını alamayan bir kişi bankada kendini yakmaya teşebbüs etti. Ardından banka geri adım attı ve hesabındaki parayı çekmesine izin verdi. Bankaya benzinle giren kişi ise parayı aldıktan sonra eşine verdi ve polise teslim oldu. Ancak söz konusu para kendisine ait olduğu için olay hırsızlık olarak değerlendirilmedi ve Lübnan yargı makamları sadece ‘zor kullanma’ nedeniyle bir ceza kesti.

Lübnan’daki ekonomik kriz nedeniyle pek çok hizmete ulaşılamıyor. Özellikle Merkez Bankası’ndaki rezervlerin tükenişi ve Lübnan lirasının dolar karşısındaki büyük değer kaybı pek çok sorun yaratıyor. 

Etiketler lübnan beyrut