Beyrut Liman patlaması protesto edildi: 'İkinci patlamadan korkuyoruz'

Beyrut patlaması ikinci yıl dönümünde protesto edildi. Limandaki patlama hakkındaki soruşturma sürecini protesto edenler meclis binası önüne maket tabut bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

BEYRUT - Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta en az 215 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın aydınlatılmadığı gerekçesiyle protesto gösterileri düzenlendi.

Patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerinin öncülüğünde düzenlenen yürüyüş Adalet Bakanlığı önünde başladı. Fransa Başkonsolosluğu önünde ilk basın açıklaması yapıldı. Arapça ve Fransızca yapılan açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un patlama hakkında yaptığı “Sizi yalnız bırakmayacağım” açıklaması hatırlatıldı.

Eylemciler daha sonra kent merkezine geçti ve parlamento binası önüne maket tabutları bırakmak istedi. Barikatla karşılaşan eylemciler ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Meclis Başkanı ve Emel Hareketi lideri Nebil Berri’yi soruşturmanın tıkanmasından sorumlu tutan sloganlar atıldı. Polisin attığı ses bombalarının ardından protestocular Şehitler Meydanı yakınına geçti.

“Mafyaların ve milislerin yönetiminde adalet yok” pankartı arkasında toplanan eylemciler son olarak patlamanın gerçekleştiği Beyrut Limanı’na doğru yürüyüşe geçti. Batı Beyrut’a doğru yapılan bu yürüyüşte bir grup yol üzerindeki çöpleri ateşe verdi.

Protestoların son durağı için patlamanın gerçekleştiği saatte limanın yakınlarında toplanıldı. Hayatını kaybedenler için yapılan anıtların çevresinde toplanan insanlar hala yanmakta olan siloların önünde gerçekleşen toplamada kalabalığın büyük bir çoğunluğu N95 maskeleri ile alanda bulundu.

Öyle ki siloların içerisindeki tahılların mayalaşmasıyla çıkan yangın aylardır söndürülebilmiş değil. Siloların çökmesiyle birlikte çevreye zararlı gazların yayılması bekleniyor. Yapının bir bölümü geçtiğimiz haftalarda çökmüş olsa da hala büyük bir bölümü ayakta ve yangın sürüyor.

‘İKİNCİ PATLAMA’ KORKUSU

Siloların yıkılması konusu ise belirsizliğini koruyor. Öyle ki iki yıldır silo hakkında yıkılmasına ya da korunmasına dair uygulanmış bir karar bulunmuyor. Bahar aylarında silonun yıkılması gündeme gelse de halkın bir bölümü ‘kolektif hafıza’ olarak korunması gerektiği görüşünde. Yangın ise bu tartışmayı daha da karmaşıklaştırıyor.

Hükümet siloların çökmesi halinde çevrede camları kapatma ve tahliye gibi bazı önlemlerin uygulanacağını duyurdu. Buna karşın Gazete Duvar’a konuşan bir çevre sakini söz konusu önlemlerden hoşnut olmadığını dile getirdi “Hükümete güvenmiyorum, ikinci bir patlamanın da olabilceğini düşünüyorum” dedi.