Beykozlular: İstanbul’un son nefes kaynağı katledilmesin

Beykoz’da binlerce ağacın kesilerek villa, alışveriş merkezi ve cami yapılacak olmasına karşı çıkan ilçe sakinleri ve üniversite öğrencileri, on binlerce imza topladılar. İmzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim etmek üzere İBB’ye ileten Beykozlular, “Tüm kamuoyunu bu olayın takipçisi olmaya ve İstanbul’un son nefes kaynağının katledilmesine karşı dayanışmaya çağırıyoruz” dediler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul’un Beykoz ilçesinde 111 bin metrekarelik ormanlık alanın imara açılmasına karşı çıkan ilçe sakinleri, topladıkları imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teslim etti.

Dilekçeleri teslim etmek isteyen Beykoz Kent Dayanışması, Beykoz Çevre Dayanışması, Türk-Alman Üniversitesi Dayanışması ve Kuzey Ormanları Savunması üyeleri, 8 Şubat günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde bir araya gelmek istedi. Ancak polis ve güvenlik engeliyle karşılaşan Beykoz sakinleri, İBB binasının yakınına yaklaştırılmadılar. Yolun kenarında yapılan basın açıklamasında, 8 Ocak 2021 tarihinde “İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Dereseki Mahallesi 267 Nolu Parsele İlişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” adlı imar planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığı hatırlatıldı.

Beykoz ormanlarının sahipsiz olmadığını ve Beykoz halkının bu imar kararının karşısında konumlanan ortak iradesini göstermek için toplandıklarını ifade eden dayanışma üyelerinin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Bölge halkı ve öğrenciler olarak umuyoruz ki bu itirazlarımız ilgili merci olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ulaşır ve gerekli olan işlemler halkın sesine kulak verilerek yapılır. Dayanağını 5403 nolu Kanun 13. Maddesi d bendinden alan bu karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir tarım arazisinin imara açılmasında kamu yararı görmesi halinde, o araziyi imara açabilme yetkisi kullanılarak alınmıştır”

‘YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ’

Kanun maddesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca keyfi kullanıldığını düşündüklerini ve iklim krizinin kapıda olduğu bu dönemde binlerce ağacın kesilip yerine villa, alışveriş merkezi ve cami yapılmasında bir kamu yararı göremediklerini vurgulayan Beykozlular, tüm yetkilileri bu kararın bir an önce iptal edilmesi için gerekli işlemleri yapmak üzere göreve davet ettiler. Açıklamada, “Bizler İstanbul’un kalan sayılı ormanlarından, son nefes kaynaklarından biri olan Kirazlı Ormanları’nı sermayeye kurban etmemek için elimizden geleni yapacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

Tüm kamuoyu bu olayın takipçisi olmaya ve İstanbul’un son nefes kaynağının katledilmesine karşı dayanışmaya çağrılarak, 200’e yakın yazılı ve 25 bine yakın dijital imza Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim etmek üzere İBB’ye iletildi.