Beyazgül: Kasım Bey'e AK Parti'den oy kayarsa DEM'in şansı artar

AK Parti Urfa adayı Beyazgül rakibi Gülpınar'ın AK Parti tabanına hitap ettiğini, oy kayması halinde DEM Parti'nin şansının artacağını söyledi. Beyazgül, seçmenin durumun farkında olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

URFA - Seçim yarışının belki de en heyecanlı geçeceği kentlerden biri Urfa. Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti'den yeniden aday gösterildi. Adaylığı sonrası AK Parti yöneticisi Kasım Gülpınar, Urfa halkının değişim istediğini söyleyerek partisinden istifa etti ve Beyazgül'e rakip oldu.

Yoğun bir tempoyla seçim çalışmalarını sürdüren Beyazgül ile Urfa'da bir araya geldik. Gazete Duvar Urfa Muhabirimiz Fatma Keber ile birlikte ziyaret ettiğimiz Beyazgül, seçim çalışmaları ve yeni dönem projelerini anlattı. Beyazgül, yeniden aday olması sonrası gelen eleştirilere, son derece güçlü bir rakip olan Gülpınar'ın adaylığına, seçimi kaybetme riski olup olmadığına ilişkin sorularımızı da yanıtladı. Beyazgül özetle şunları söyledi:

'ŞUNU YAPMADIN BAŞKANIM' DİYEN YOK'

Urfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına ikinci kez aday oldunuz. Adaylığınızı olumlu karşılayanlar olduğu gibi eleştirenler de oldu. Sahada nasıl tepkilerle karşılaşıyorsunuz?

Seçimler siyasi geçmişin özetidir. Seçim aslında bir hasat mevsimi gibidir. Geçmiş dönemde ektiklerinin zayi olmaması, dağılmaması için yapılan yoğun bir çalışmadır; hasat zamanındaki gibi. Seçimde geçmişte yaptıklarınla anılırsın. Bu nedenle biz bu seçime çok güçlü bir şekilde giriyoruz. Çünkü biz geçmişimizde Şanlıurfa'da çok çalıştık. Birçok esere imza attık. Dolayısıyla bugün halkımızın içerisine girdiğimiz zaman 'Şunu yapmadın Başkanım' diyen hiç kimse yok. Günlerdir seçim çalışması yapıyoruz. Böyle bir cümle işitmedim.

Ceren Bayar (solda) ve Gazete Duvar Urfa muhabiri Fatma Keber, Zeynel Abidin Beyazgül'ü ziyaret etti.


'EKSİK KALMADIK AMA SÜREÇ GEREKTİREN İŞLER VAR'

'Geçen dönem eksik bıraktım', 'Tekrar seçilirsem şunları yapmam gerekiyor' dediğiniz işler var mı?

Eksik bıraktığımız, eksik kaldığımız işler yok ama şu var; bazı işler bir süreç gerektirir. Mesela raylı sistem. Raylı sistem yapmadan önce ulaşım master planı, proje ihalesi, inşaat ihalesi gibi süreçler var. Ya da kentsel dönüşümle ilgili bazı çalışmaların süreci ikinci dönemimizde tamamlanacak. Yani eksik yok ama devam eden projeler var.

'HALK TEK EKSİĞİMİZİN HİZMETLERİMİZİN REKLAMINI YAPMAMAMIZ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR'

Urfalılar neden size ve AK Parti'ye oy versinler?

Halk bize şunu söylüyor; 'Senin tek eksiğin yaptıklarının, hizmetlerinin reklamını iyi yapmamak.' Bizim hiçbir işimiz, hiçbir sözümüz bir algıya yönelik olmadı. AK Parti gerçek belediyecilik yaptı, hizmet üretti. Dolayısıyla Urfalılar bizi biliyor, partimizi biliyor.

'İKTİDAR PARTİSİNDEN BELEDİYE BAŞKANI OLMAK KENT İÇİN AVANTAJ'

İktidar partisinden belediye başkanı olmak kent için bir avantaj mı?

Kesinlikle avantaj. Çünkü belediyeler lokal bir çalışma ile yönetilmiyor. Merkezle kurulan iletişim hatlarının çok güçlü olması gerekiyor. İletişim hatları güçlü olmadığı takdirde başarılı olamıyorsun. Mesela bizim yapacağımız raylı sistem; nihayetinde bunun finansmanını Ulaştırma Bakanlığı'ndan temin edeceğiz, onayını Ulaştırma Bakanlığı verecek. Bu bakımdan bu ilişki çok önemli.

Şuna benzetiyorum bu ilişkiyi; bir odada internet var, hızlı ve güçlü bir internet ama bilgisayar bu internete bağlı değil. Bilgisayar kendi kendine çalışıyor, internetsiz. Dolayısıyla o bağlantının bir parçası olmak kesinlikle avantaj.

'TECRÜBE İTİBARİYLE DE İCRAAT NOKTASINDA DA YETERLİ GÖRMÜYORUM'

Partinizde uzun yıllar siyaset yapmış, yönetim kademelerinde görev almış bir isim; Kasım Gülpınar Urfa'da rakibiniz oldu. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu durumu?

Siyaset meydanlarında konuşmak, her şeyi söylemek çok kolay. Her vaat dile getirilebilir. Ama bütün bu vaatler, söylemler icraatlarla desteklenmiş olmalı. Eğer elinde bir icraat yoksa herkes çıkar ve çok kolay konuşabilir. Ben tecrübe itibariyle de icraat noktasında da yeterli görmüyorum.

Bahsettiğim kaç dönem belediye başkanlığı yapıldığı ile ilgili bir deneyim değil. Bir siyasi olarak halkın içinde olmak, bırakın siyasi olmayı bir insan olarak halkın içinde olmak ve elinden geldiğince, gücünün yettiğince sorunları çözmekten bahsediyorum. Sen iyi günde, kötü günde depremde, selde; bu kadar yeterli zamanın varken halkın yanında değilsin. Seçimin bunların da değerlendirileceği bir gün olduğunu düşünüyorum.

'ESAS OLAN ŞAHSIN DEĞİŞİMİ DEĞİL ŞEHRİN DEĞİŞİMDİR'

Kasım Gülpınar halkın değişim istediğini ve bu sese kulak vererek aday olduğunu söyledi. Urfa'da bir değişimin gerekli olduğunu ifade eden çok fazla seçmenle de karşılaştık. Nasıl değerlendirirsiniz?

'Değişim nedir?' diye sormak lazım. Neyi değiştireceksin? Bugün biz yüzlerce projemizi bitirdik. Yeni dönemde yeni projelerimizle geliyoruz. Esas olan şahsın değişimi değil şehrin değişimidir. Şehrin değişiminde en güzelini biz yapıyoruz. Bunun kanıtları Urfa'nın her yerinde. Şehre her gelen 'Zeynel Başkan'dan evvelki Urfa - Zeynel Başkan'dan sonraki Urfa' karşılaştırması yapıyor ve 'Urfa çok değişmiş' diyor. Yani şahsın değil şehrin değişmesinin anlamı var.

'KASIM BEY'E AK PARTİ'DEN OY KAYABİLİR, AK PARTİ'NİN OYLARININ AZALMASI DEM'İN ŞANSINI ARTIRIR'

Kasım Gülpınar'ın Yeniden Refah'tan aday olmasıyla birlikte sizin için bir risk oluştuğunu düşünüyor musunuz?

Kasım Bey AK Parti tabanına hitap ediyor. DEM Parti tabanına hitap etmiyor. Bu nedenle evet, oylar kayarsa AK Parti'den kayabilir. DEM Parti'den Kasım Bey'e kayan bir oy olmaz. DEM Parti'nin bloklaşmış bir oyu var. Yani AK Parti'nin oylarının azalması Urfa'da DEM'in şansını artırır.

Yani AK Parti oylarının Yeniden Refah'a kayması AK Parti'ye kaybettirip DEM Parti'ye kazandırabilir. AK Parti seçmeni kararını buna göre mi verecektir?

Seçmenimizin bunu gördüğünü sanıyorum. Bu hassasiyeti devam ettirmesi gerektiği düşüncesindeyim.

'AÇIK BİR FARKLA ÖNDEYİZ'

Peki, mevcut tabloda sizin için risk var mı? Kasım Gülpınar'ın AK Parti tabanından alacağı oylar seçimi kaybetmenize sebep olabilir mi?

Yaptırdığım anketlerde hiç geride görünmüyoruz. Çok bariz ve çok açık bir fark var şu anda.

'HER İSTEDİĞİ OLANLARIN BİR GÜN İSTEDİĞİ OLMADIĞI TAKDİRDEKİ TAVRI BENİ ÜZMEZ'

Partinizin içinden bir ismin size rakip olması sizi üzdü mü?

Hayır. Biz o kadar alıştık ki böyle durumlara. Her an herkesin bir şeyler yapabileceği düşüncesi oluştu bizde. Böyle hadiseler aykırı gelmiyor. Cumhurbaşkanımız da bunu çok yaşadı.

Bir de şu var; ben bu şehrin sokaklarında buz satmışım, simit satmışım. Ben bu sokaklarda mücadele ederek buraya gelmişim. Hem okumuşum hem çalışmışım. Bir memurun çocuğu olarak buralara gelmişim. Benim hiçbir istediğim kendiliğinden bana gelmedi. Her istediği olanların bir istediği olmadığı takdirdeki tavrı beni hiçbir zaman üzmez.

'BAŞKANIM MASAYA VUR' DİYORLAR, BİLGİ YUMRUKTAN KUVVETLİDİR'

Ve şunu söylemek lazım; esas olan halkın gönlünü kazanmak ve bilimle ilerlemektir. Bazıları bana diyor ki, “Başkanım yumruğunu masaya vur.” Ama bence bilgi yumruktan daha kuvvetlidir. Bilginin gücünün üstünde hiçbir güç yok. Biz bu şehirde bunu yapmaya çalıştık. Ve benim yapmadıklarım yaptıklarımdan daha kıymetlidir. Ben şehri ayrıştırmadım, kutuplaştırmadım, ötekileştirmedim. Kimsenin düşüncesinin, inancının ne olduğuna bakmadım. Sadece duygusuna baktım. Duygusu masumsa yanında oldum.



'CUMHURBAŞKANININ URFA'YLA İLGİLİ HİÇBİR ENDİŞESİ YOK'

Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şehrinizde düzenlenen mitingdeydi. Urfa'daki mevcut yarışa dair önerileri, özel bir paylaşımınız oldu mu?

Cumhurbaşkanı mitingden çok memnundu. Yağmur yağmasına rağmen çok yüksek bir katılım oldu. Seçime dair hiçbir şey söylemedi. Çok rahat olduğunu söyleyebilirim. Hiçbir endişesi yok.

'EMİNE HANIM'A BUMBAR GÖNDERDİK'

Şöyle güzel bir paylaşımımız oldu mitingden sonra; eşim bumbar yapmıştı, kendisini davet ettim. “Ben bumbar pek sevmem ama Emine Hanım sever, ona götürelim” dedi. Biz de Emine Hanım'a gönderdik Cumhurbaşkanımızla birlikte.