Beyaz Saray'dan geri adım: 'Biden Rusya'da yönetim değişikliği çağrısı yapmadı'

ABD Başkanı Biden'ın, Rusya lideri Putin hakkındaki "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" sözleri hakkında Beyaz Saray'dan 'açıklama' geldi: Biden rejim değişikliğinden bahsetmiyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın dün Polonya'nın başkenti Varşova'da yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için sarf ettiği "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" sözleri tartışma yarattı. Washington'ın Moskova'da yönetim değişikliği çağrısı yapması olarak algılanan bu sözler Kremlin'den tepki çekerken, Beyaz Saray'dan yeni açıklama geldi.

Beyaz Saray açıklamasında, Biden'ın Rusya'da yönetim değişikliği çağrısında bulunmadığı, 'Putin'in komşuları veya bölge üzerinde güç gösterisi yapmasına izin verilmemesi gerektiğini söylediğini' savunuldu. Açıklamada, "Başkan'ın söylemek istediği şey, Putin'in gücünü komşularında ya da bölgede göstermesine izin verilemez olmasıydı; yoksa Putin'in Rusya'daki (siyasi) gücünden ya da bir rejim değişikliğinden bahsetmiyordu" ifadeleri yer aldı.

Biden Varşova'da 2. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören önemli simge yapılardan Kraliyet Kalesi'nin önünde yaptığı konuşmada Putin'i kast ederek, "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" demişti. Washington'ın politika değiştirerek Rusya'da artık yönetim değişikliği hedeflediğine yorulan bu sözlerin ardından Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'dan "Bu, Biden'ın karar vereceği bir şey değildir. Rusya Devlet Başkanı'nı Rusya halkı seçer" tepkisi gelmişti. (DIŞ HABERLER)