Beyaz Saray'da 'gizemli hastalık' alarmı: 'Havana sendromu' araştırılıyor

ABD'de, daha önce Küba'da görevli diplomatlarda görülen 'Havana sendromuna' benzer 'gizemli bir hastalığın' Beyaz Saray yetkililerini etkilediği ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li yetkililer, daha önce Küba'da görev yapan diplomatlarda görülen ve 'Havana sendromu' olarak adlandırılan rahatsızlığa benzer 'gizemli bir hastalığın' araştırıldığını duyurdu. CNN'in haberinde, 2016'da Küba'da görevli diplomatların geçirdiği ve 'yönlendirilmiş radyo frekanslarından' kaynaklandığı iddia edilen 'Havana sendromuna' benzer bir rahatsızlığa, geçtiğimiz yıllarda Beyaz Saray görevlilerinde de rastlandığı ileri sürülmüştü. Bu iddiaları yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, çeşitli bakanlık ve kurumların konuyu araştırdığını söyledi.

'ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR'

Haberde, 'gizemli hastalığın' 2020'de Beyaz Saray'ın Ellipse kısmında çalışan bir Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisinde ve 2019 yılında Virginia eyaletinde bir Beyaz Saray görevlisinde görüldüğü kaydedilmişti. "Amerikan kamu görevlilerinin sağlığı, Biden yönetiminin önceliğidir" diyen sözcü Jean-Pierre, CNN'in gündeme getirdiği raporlarla ilgili araştırmaların sürdüğünü söyledi. Sözcü, konuyla ilgili ayrıntı vermedi.

ÇİN VE RUSYA'DAKİ DİPLOMATLARDA DA GÖRÜLDÜ

'Havana sendromu' olarak adlandırılan rahatsızlığın, Küba'da görevli diplomatların ardından Çin ve Rusya'da çalışan ABD'li personellerde de tespit edildiği öne sürülmüştü. Semptomları arasında mide bulantısı, baş dönmesi, şiddetli baş ağrıları ve etkisi yıllarca sürebilecek hafıza kayıpları olduğu belirtildi. Geçtiğimiz yıl ABD Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yapılan araştırmada, en az 40 diplomatta görülen bu hastalığa, yönlendirilmiş radyo frekanslarının (mikrodalga enerjisi) yol açmış olabileceği iddia edildi. (DIŞ HABERLER)