Avrupa Komisyonu'nun eski başkanından 'koltuk krizi' yorumu: Siper savaşının bir sonucu

Beştepe'deki koltuk krizinin, AB kurumları arasındaki 'siper savaşının' bir sonucu olduğunu söyleyen Avrupa Komisyonu'nun eski başkanı Jean-Claude Juncker, "Ekipler arası çekişme engellenmeli" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Komisyonu'nun eski başkanı Jean-Claude Juncker, Ankara'da yaşanan 'koltuk krizinin', halefi Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in ekipleri arasındaki gizli rekabetin ve 'siper savaşının' sonucu olduğunu söyledi. Juncker, iki liderin, ekipleri arasındaki bu çekişmenin önüne geçememesi durumunda, AB'nin tepesinde 'işleyişin çökebileceği' uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu'nun 2014-2019 yılları arasında başkanlığını yürüten ve görevi Ursula von der Leyen'e devreden Juncker, Ankara'da yaşanan krizi Hollanda Televizyonu'na (NOS) değerlendirdi. Juncker'e göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan üçlü görüşmede Ursula von der Leyen'e koltuk ayrılmaması, tamamen AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu görevlilerinin arasındaki çekişmeden kaynaklandı.

'KONSEY BİR, KOMİSYON İKİ NUMARA'

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın aktardığına göre Lüksemburglu politikacı, Michel ve von der Leyen'in birbirleriyle daha fazla konuşarak, Komisyon ve Konsey arasındaki gizli rekabetin önüne geçmesi gerektiğini söyledi. "Aksi halde işleyiş çöker" diyen Jean-Claude Juncker, AB dış politikasını oluşturan bu işleyişle ilgili olarak, "Protokole göre, Avrupa Konseyi Başkanı bir numara, Komisyon iki numara. Bu beni hiç rahatsız etmedi" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi'nin eski başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu'nun eski başkanı Junker 

Avrupa Komisyonu başkanı olarak, AB Konseyi başkanları Herman van Rompuy ve Donald Tusk ile birlikte çalışan Juncker, 25 Mayıs 2017'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile üçlü görüşme gerçekleştirmişti. Tusk ve Juncker, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yan yana oturmuşlardı.
Juncker, iki ayrı komisyon ile de çalışmanın her zaman kolay olmadığını ancak birbirleriyle konuşarak farklılıkları giderdiklerini anlattı.

'LİDERLER EKİP OLARAK ÇALIŞMALI'

İki AB lideri Michel ve von der Leyen'in zaman zaman 'aynı kapıdan geçmekte zorlanan' bir görüntü çizdiklerine işaret eden Juncker, etkili bir AB dış politikası için, yetkililerin ne yaptığına bakılmaksızın bir ekip halinde çalışılması gerektiğini vurguladı. Liderler arasındaki iyi ilişkinin, belirsizlik durumunda sorunları çözmeye yaradığını söyleyen eski AB Komisyonu başkanı, "ABD'de başkanlar Barack Obama ve Donald Trump ile anlaşmıştım, her zaman kimi arayacaklarını tam olarak biliyorlardı. Genellikle ikimizi de aradılar" diye konuştu. Juncker'e göre, Avrupa Komisyonu Başkanı dış ticaret, AB Konseyi Başkanı da diplomasiden sorumlu ve her ikisinin de AB'nin çıkarları açsısından birbirlerine ihtiyaçları var.

Ankara'da yaşanan koltuk krizi sonrasında, Ursula von der Leyen, Charles Michel ile iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmiş; temsil ve yetkilerin eşit paylaşımı konusunda beş  maddelik bir öneri sunmuştu. AB Konseyi, dış politika görüşmelerinde eşit koltuk önerisini kabul ediyor ancak Komisyon'un dış politikada söz sahibi olmasını istemiyor. Michel ve ekibi, "Avrupa Komisyonu kurallara uymalı ve dış politika konularını Konsey'e bırakmalı" diyor.

AB Konseyi Başkanı Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen'in 6 Nisan'da Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşme sırasında yaşanan koltuk krizi, cinsiyetçilik tartışmalarına yol açmıştı. İstanbul Sözleşmesi'nin iptali sonrası Batı medyası ve kamuoyu, Türk protokol görevlilerini, AB'nin kadın liderine karşı ayrımcı davranmakla suçlamıştı. (BBC Türkçe)