Bestecisi şikayet etti: Tatlıses 'Devamke'ye devam etmeyebilir

İbrahim Tatlıses geçtiğimiz günlerde çıkardığı 'Devamke' single çalışmasını yayınladı. Şarkının bestecisi ise davacı oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkücü İbrahim Tatlıses, yeni şarkısı 'Devamke'yi müzikseverlerin beğenisine sundu. Tatlıses’in yeni parçasının düzenlemesi Yenal Yıldız’a ait, bestenin sahibi kısmına da merhum Kürt sanatçı Hesen Zirek’in adı yazıldı.

Ancak Poll Production tarafından yayınlanan klipte bestenin sahibi diye Hesen Zirek’in adının yazılması daha önce Süleymaniyeli iki Kürd gencin başını parçanın asıl sahibiyle belaya sokmuştu.

Parçanın asıl sahibinin Zirek değil, sosyal medya platformlarından milyonlarca kez paylaşılan Yasmer Yasmer (Rafet Rafet) şarkısının bestecisi Tahir Uceyli’ye ait olduğu daha önce doğrulandı.

Rûdaw’a konuşan Süleymaniyeli Zırıng Mehdi, Tatlıses’in yeni single çalışması yayınlandıktan sonra ‘Yasmer Yamser’ parçasının asıl sahibi ve bestecisi Tahir Uceyli’nin kendisiyle irtibata geçtiğini ve şarkısının "çalınmasından" onu ve arkadaşı Ahmet Kerim’i sorumlu tuttuğunu söyledi.

Zırıng Mehdi, “Malumunuz geçtiğimiz günlerde İbrahim Tatlıses ‘Devamke’ adından yeni bir şarkı paylaştı. Klipte şarkının bestecisi kısmında Hesen Zirak'in adı yazıyor. Videonun yayınlanmasının ardından Rafet Rafet şarkısının sahibi Tahir Uceyli bana bir mektup göndererek hakkımda suç duyurusunda bulunduğunu ve dava açtığını söyledi. Dediklerine göre, birçok Arap ülkesine seyahat edemem, ne kadar doğru bilmiyorum ama bunu çok da önemsemiyorum” dedi.

Rudaw'da yer alan habere göre, Rafet Rafet şarkısının asıl bestecisi Tahir Uceyli, şarkının Zırıng Mehdi ve arkadaşı tarafından İbrahim Tatlıses’e satıldığını iddia etti.

İddiaları reddeden Mehdi, “Rafet Rafet şarkısından uyarlanan Nazdar Nazdar parçasının bestesini sattığımızı gerekçe ederek bize dava açmış. Sanırım İbrahim Tatlıses’in parçasından bahsediyor veya her hangi bir parça onu da bilmiyorum. Ancak biz bu konuyla ilgili bilgimiz yok kimsenin parçasını satmadık” diye konuştu.  

Zırıng Mehdi, Tahir Uceyli’nin Rafat Rafat bestesiyle yapılan tüm şarkıların yakında sosyal medya platformlarından kaldırtacağını söyledi.

Son zamanlarda popüler olduğu kadar “orjinali Kürtçe mi Arapça mı” şeklinde tartışmalara yol açan, Arapçası “Rafet Rafet” veya “Yasmer Yasmer” olan ve Kürtçeye de “Nazdar Nazdar” diye uyarlanan şarkı, YouTube platformundan kaldırıldı.

Arapça bestesi Iraklı genç sanatçı Tahir Uceyli tarafından hazırlanıp seslendirilen şarkı birçok kişi tarafından da seslendirildi. Kürtçe'ye Süleymaniyeli müzisyen Ahmed Kerim tarafından çevrilen şarkı, daha sonra arkadaşı Zırıng Mehdi tarafından yapay zekâ (AI) ile ünlü Kürt sanatçılar Hesen Zirek ve Mohsen Chavoshi’nin sesine uyarlandı.

Bu kaydın YouTube’ta paylaşılmasının ardından aslının Kürtçe olduğu ve Hesen Zirek’in bestelerinden biri olduğu yönünde yoğun tartışmaları beraberinde getirdi. 

"Nazdar Nazdar" yapay zekâ versiyonu başta YouTube olmak üzere sosyal ağlarda 70 milyondan fazla izlendi. Facebook, Instagram ve Snapchat'te Irak'ın trendleri arasında ilk 1'e girdi. Ayrıca YouTube Music'te Irak'ta ilk 2'ye ulaştı.  

Tahir Uceyli’nin şikâyeti üzerine Ahmed Kerim tarafından okunan Kürtçe parça Youtube’ta silindi.

Rûdaw’a konuşan Ahmed Kerim, Zırıng Mehdi ile Iraklı sanatçı ile konuşup anlaştıklarını ve yeniden YouTube’ta yayınlanacağını söyledi. Kerim, “Kendisiyle irtibata geçtiğimizde sadece güya bu şarkının aslen Kürt sanatçı Hesen Zirek’ten çalıntı olduğu yönündeki iddiaların gündeme gelmesinden rahatsız olduğunu söyledi. Biz de kendisine bu haberi bizim bu şekilde yaymadığımızı anlattık. Maalesef bazı medya kuruluşları bizden bilgi almadan böyle yanlışa düştüler. Olay yerel bir konu olmaktan çıkıp uluslararası bir boyut kazandı. Şarkıcı bu hususla ilgili endişelerini bize söyledi. Yoksa şarkının bizim tarafımızdan Kürtçe okunmasında herhangi bir sorun görmediğini belirtti” ifadelerini kullandı. 

Ancak, Uceyli şikâyetinden geri adım atmadı ve Hesen Zirek’in sesinden AI versiyonu da bu platformdan kaldırttı. Rûdaw’a konuşan Zırıng Mehdi, "İlk başta bizden bestelediği şarkının şarkının altında Tahir Al Uceyli ismini belirtmemizi istedi. Biz de buna hazır olduğumuzu söyledik. Sonra fikrini değiştirdi ve her bir video hakkında ayrıca konuşmamızı istedi. Bunu da kabul ettik ama sonra bizden her bir video için 30 bin dolar istedi. Bizimle çok çirkin şekilde konuştuk ve telefonu yüzümüze kapattı” demişti.

Mehdi, kendilerine yönelik eylemin yanlış olduğunu, çünkü şarkının Taher Al Ojaily'e ait "Rafat Rafat" müziğinden uyarlandığını inkar etmediklerini söyledi.  Rûdaw, Tahir Uceyli’nin de görüşünü almak için Iraklı sanatçıya ulaştı. “Size 2 saat içerisinde dönerim” diyen sanatçı daha sonra aramalara yanıt vermedi. (HABER MERKEZİ)