Beşikdüzü OSB'de arıtma sistemi tıkandı: Balık atıkları, derelere ve denize karıştı

Beşikdüzü Organize Sanayii'nde faaliyet gösteren balık fabrikasından çıkan atıklar, arıtma sisteminin tıkanmasıyla derelere ve denize karıştı. OSB Müdürlüğü fabrikaların faaliyetini durdurdu.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde balık fabrikalarının sıvı atıkları dereye ve denize karıştı. Beşikdüzü Organize Sanayii'nde faaliyet gösteren fabrikalar için yapılan arıtma sistemi yeterli gelmeyince hatlardan taşan balık leşi, parçaları ve kanından oluşan atıklar, derelerde birikinti oluşturdu ve vatandaşların denize girdiği noktalardan denize aktı. Konuyla ilgili Beşikdüzülü vatandaşlar, Çevre ve Şehirclik İl Müdürlüğü'ne yazılı şikayette bulundular. Yapılan tespitler üzerine Beşikdüzü Organize Sanayii'ne Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ)tarafından cezai işlem uygulandı.

TİSKİ'DEN 200 BİN TL CEZA

Çevreye verilen zararı gözlemlemeye giden Beşikdüzü Düşünce Kulübü, Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Zekeriya Kalyoncu ile görüşerek bilgi aldı. Balık fabrikalarından çıkan atıkların arıtma sisteminin yeterli gelmemesi sonucu yer yer taştığını belirten Kalyoncu, bu fabrikaların faaliyetinin durdurulduğu bilgisini verdi.

Beşikdüzü Organize Sanayi Müdürü Zekeriya Kalyoncu

Beşikdüzü Organize Sanayii'nin yeşil bir OSB olduğunu ifaden eden Kalyoncu, ısıl işlem uygulanan ve çevreye kötü koku yayan balık fabrikalarına izin vermediklerini söyledi. Beşikdüzü OSB'de açılan 3 balık fabrikasının bölgede artan kafes balıkçılığına hizmet ettiğini ve 3 aylık çalışma sürecinde bölge için ciddi istihdam oluşturduğunu dile getirdi.

Üretime başlayan 3 fabrikanın atıklarını OSB'nin arıtma sistemine verdiğini belirten Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arıtma sistemi yeterli gelmeyince bazı bölgelerde taşmalar meydana geldi. Çevreye verilen zarar nedeniyle TİSKİ'den 200 bin TL ceza yedik. Biz de arıtma sistemini büyütmeye karar verdik. Şu anda balık fabrikaları çalışmıyor. Sezon nisan ayında tekrar açılacak. O zamana kadar arıtma sistemi tamamlanacak. Tamamlanmadığı takdirde üretime izin vermeyeceğiz."

Kalyoncu, Beşikdüzülülere yeni arıtma sisteminin inşaatını gezdirerek yeniden aynı sıkıntıların yaşanmayacağı sözünü verdi.

Beşikdüzü Düşünce Kulübü çevrede oluşan kirliliği gözlemledi.

BALTA: SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ

Beşikdüzü Düşünce Kulübü'nden Osman Balta, Beşikdüzü OSB'de kurulan balık işleme tesislerinden çıkan atıkların çevrelerine önemli zararlar verdiğini dile getirdi. Oluşan kirliliğin insanın sağlık hakkını ve doğal yaşam hakkını ihlal ettiğini ifade eden Balta, "Beşikdüzü Düşünce Kulübü olarak vatandaşlarımızı mağdur eden ve doğamızı kirleten bu durum için yerinde gözlem yaptık. Beşikdüzü'nden eğitim kimliği koparıldığı gibi doğamızın da elimizden alınmasına izin vermeyiz. Tüm ülkede kentin ekosistemi ve insanıyla barışık olmayan bu çarpık kentleşme ne yazık ki Beşikdüzü'nde de yaşanıyor. Beşikdüzü yazları bölge insanının denize girmek için tercih ettiği bir ilçedir fakat bu oluşan kirlilik nedeniyle insanlar daha farkıl bölgelere gitmek durumunda kalıyor. Bir an önce sorunun çözülmesi ve bir daha yaşanmaması için sürecin takipçisi olacağız" sözlerini kullandı.