Beşar Esad'ın amcasına İsviçre'de 'insanlığa karşı suç' davası

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın amcası Rıfat Esad, 1982 yılında Hama'da komutanlık yaptığı dönemdeki eylemleri sebebiyle İsviçre'de 'savaş suçu ve insanlığa karşı suç' ile yargılanacak.

Rıfat ve Hafız Esad. (Fotoğraf: Wikimedia Commons)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre Başsavcılığı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın amcası Rıfat Esad'ın savaş suçları ve insanlığa karşı suç iddiasıyla yargılanacağını açıkladı. Savcılığın 12 Mart Salı günü yaptığı açıklamada ifade edilen suçlamalar, Rıfat Esad'ın 1982 yılında komutan olduğu dönemdeki eylemleriyle bağlantılı. Amca Esad, bu bağlamda, İsviçre Federal Ceza Mahkemesi'nde, Şubat 1982'de 'cinayet, işkence eylemleri, acımasız muamele ve yasadışı gözaltı emri verme' suçlamalarıyla yargılanacak.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Rıfat Esad, davaya konu olan dönemde Suriye'nin batısındaki Hama kentinde askeri birliklerin komutanlığını üstleniyordu. Hama'daki bir ayaklanmayı bastırma şekli dolayısıyla 'Hamas Kasabı' olarak bilinen Suriye'nin eski devlet başkanı yardımcısı Rıfat Esad, bölgedeki 'İslamcı bir ayaklanmayı bastırmak için binlerce kişiyi öldüren askerlere komutanlık etmekle' suçlanıyor. 

ÇOĞU SİVİL 3 BİN İLA 60 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Rıfat Esad, daha önce yaptığı açıklamalarda Hama'da yaşanan ölümlerle ilgili sorumluluğu reddetmişti. İsviçreli savcıların hazırladığı iddianameye göre, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile 'İslamcı muhalifleri' arasındaki çatışmalar sebebiyle Hama'da 3 bin ila 60 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Bu kişilerin çoğunluğunu ise siviller oluşturuyor.

Bugün 86 yaşında olan Rıfat Esad, çoğunluğu Fransa'da olmak üzere 1980'li yılların ortalarından bu yana sürgünde yaşıyor. Esad, erkek kardeşi ve dönemin devlet başkanı Hafız Esad'ı devirmeye çalışmakla suçlandıktan sonra Suriye'den ayrılmıştı. 2021 yılında Suriye'ye dönerek Fransa'da tutuklanmaktan kurtulan amca Esad, Fransa'da Suriye devletinden gelen fonları kullanarak milyonlarca euroluk mülk edinmekle suçlanıyordu. 

İsviçre'deki savcılık, Rıfat Esad hakkındaki savaş suçlaması yargılamasına Aralık 2013'te başladı. Soruşturma başladığında polis, Esad'ın İsviçre topraklarında olduğunu tespit etmişti. Pek çok mağdur, bu bağlamda Esad hakkında suç duyurusunda bulundu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)