Berlin'den Ankara'nın protesto notasına tepki: Askerler gerektiği gibi davrandı

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbaue, Libya açıklarında Türkiye bandıralı geminin İrini operasyonunda görevli Alman fırkateyni tarafından durdurulmasına ilişkin Ankara'dan verilen notaya tepki gösterdi. Kramp-Karrenbau, "Askerlere yöneltilen suçlamalar haksızdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin (AB) Akdeniz'deki İrini operasyonunda görevli bir Alman firkateyninin Libya'ya silah taşındığı şüphesiyle Türk yük gemisini durdurup aramasına Ankara'nın gösterdiği tepkiye Berlin'den yanıt geldi. Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Alman askerlerinin 'gerektiği gibi davrandığını' ve 'Ankara'nın yönelttiği suçlamaların haksız olduğunu' savundu.

"Alman askerleri gerektiği gibi davranmıştır ve kesinlikle AB'nin İrini misyonunun yetkileri içinde hareket etmiştir" diyen Kramp-Karrenbauer, "Askerlere yöneltilen suçlamalar haksızdır" ifadelerini kullandı. 

AB'nin İrini Operasyonu'na bağlı Alman savaş gemisindeki askerlerin, Türk bandralı 'Rosaline A' adlı yük gemisini durdurup arama yapması Ankara'nın sert protestosu üzerine durdurulmuş ve askerler gemiyi terk etmişti. Ankara'dan yapılan açıklamada, İrini misyonunun bayrak devletinin rızası olmadan gemiye çıkması 'hukuka aykırı' bir davranış olarak nitelendirilmişti. Ankara'dan gelen eleştirilerin ardından, AB ve İtalya Büyükelçileri ile Almanya Maslahatgüzarı Türk Dışişleri'ne çağırılarak, İrini Operasyonu'nun Türk gemisine yönelik eylemi protesto edildi. (Kaynak: Sputnik)