Berlin'de Rosa Luxemburg anması: 37 yaralı, 16 gözaltı

Başkent Berlin'de Alman Komünist Partisi kurucularının ölüm yıldönümünde yapılan ve 'Nehirden denize özgür Filistin' sloganlarının da atıldığı eyleme polis saldırdı. 16 eylemci ve 21 polis yaralandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın başkenti Berlin'de, 15 Ocak 1914'te öldürülen Alman Komünist Partisi kurucuları Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in ölüm yıldönümleri dolayısıyla bir eylem düzenlendi. İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 100'üncü gününde gerçekleştirilen anmada, Filistin'e destek de dile getirildi. 

Die Junge Welt (jW) haber sitesinin aktardığına göre, "Filistin çok yaşa" (Viva Palästina) sloganlarının atıldığı anmada, Filistin'le dayanışma içinde olduğunu dile getirenler, polis müdahalesi ile karşı karşıya kaldı. Bir polis sözcüsünün jW'ye yaptığı açıklamaya göre, Filistinli eylemcilerden birinin Almanya'da yasaklı olduğu ifade edilen "Nehirden denize özgür Filistin" sloganı atması üzerine polis söz konusu konuşmacıyı gözaltına aldı. Anmaya katılan eylemcilerin aktardığına göre, polisle yaşanan arbedede 16 eylemci yaralandı. Polis ise eylemcilerin polise saldırdığını savunarak 21 polis memurunun yaralandığını bildirdi. 

'ANMA EYLEMİNDE KORKUNÇ POLİS ŞİDDETİ'

jW'ye açıklamada bulunan Filistinli Walid, "Eylemcilerin bizimle dayanışma içinde olmasına sevindim. Bizim gücümüz burada yatıyor" derken, polis, gözaltına alınan 16 eylemciden çoğunun, Almanya'daki tutuklular için açlık grevi eyleminde bulunan Grup Yorum üyeleri olduğunu bildirdi. Anma eylemini düzenleyenler, dünkü gösteriye 10 bini aşkın kişinin katıldığını açıkladı. Polis ise bu sayının 3 bin dolayında olduğunu belirtti. 

Polisin eylemcilere saldırısının video görüntülerini sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşan Berlin Eyalet Meclisi üyesi Ferat Koçak, "Luxemburg-Liebknecht anma eyleminde korkunç polis şiddeti. Çok sayıda yaralı ve kan içinde kalan katılımcı... 65 yaşında bir kişi, sağlık görevlilerine göre, bilincini kaybetti ve durumu kritik. Basın mensupları polis tarafından baskı altına alındı" bilgisini paylaştı. (DIŞ HABERLER)