Berkyürek: Organize bir kötülük işçileri sendikadan istifaya zorluyor

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, HATSU işçilerine Genel-İş’ten istifa ederek, Belediye-İş’e geçmeleri için tehdit ve baskı uygulandığını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Hatay Şubesi yaptığı basın açıklamasıyla, Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) idaresi bünyesinde çalışan sendikalı işçilerin, sendikadan istifaya zorlanıp, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş sendikasına üye olmalarının istendiğini öne sürdü.

İddiaya göre, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın kardeşi Metin Savaş ve iki yeğeni ile Hatay AKP-MHP teşkilatları işçileri tehditle istifaya zorluyor.

‘İŞÇİLER SENDİKADAN MEMNUN DEĞİLLERDİ’

Konuyla ilgili Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, 2021 yılının ocak ayından 7 Nisan tarihine kadar HATSU idaresinde çalışan bin 660 işçiden bin 214’ününün sendikalarına üye olduğunu belirtti. Örgütlenme çalışmaları sürecinde herhangi bir engelleme ile karşılaşmadıklarını söyleyen Berkyürek, bu çalışmalarda işçilerin mevcut sendikadan memnun olmadıkları için yaşadıkları sorunlardan bıktıklarını ve sendikalarına kendi hür iradeleriyle geçtiklerini söyledi.

585 İŞÇİ İSTİFA ETTİ

Berkyürek, 7 Nisan sabahından itibaren sendikalarına üye olan işçilere sendika tercihlerini değiştirmeleri yönünde baskı, işten çıkarma, uzak yerlere sürülme tehditleri yapılmaya başlandığını, bunun sonucunda da 585 işçinin Genel-İş’ten istifa ettiğini dile getirdi.

Yusuf Berkyürek

Tehditlerin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yeğeni olan ve Belediye-İş Sendikası’nda ofis elemanı olarak çalışan Serdar Aslan ve yine belediyede güvenlik elemanı olarak çalışan Mustafa Kemal Savaş tarafından yapıldığının altını çizen Berkyürek, “İşçilere ‘Amcamın, dayımın selamıyla geldik, Belediye-İş sendikasına geçmenizi istiyor’ diyorlar. Sendikanın seçilmiş değil, maaşlı çalışanı bunlar. Sendika temsilcisi gibi işçilere ‘sorunları çözeceğiz’ diye söz vermişler” diye konuştu. 

‘YA LÜTFÜ BAŞKANIN YANINDASINIZ YA DA SOLCULARIN’

Sendikal faaliyetleri beraber yürüttükleri işçi ekibinin, Metin Savaş tarafından çağrılarak, sendikadan istifa ettirildiğinin söyleyen Berkyürek şunları anlattı: “İstifa ettirilen işçilere de ne yapıp ne edip sendikalı işçileri Belediye-İş’e geçireceksiniz’ demişler. Yine HATSU’nun amirlerinden ve Lütfü Savaş’ın köylülerinden olan biri işçilere “Ya Lütfü başkanın yanındasınız ya da bu solcuların’ şeklinde baskı yapmış.”

‘İŞÇİLERİN AİLELERİNE DE BASKI YAPTILAR’

Berkyürek, Hatay AKP-MHP yöneticilerinin işçilerin ailelerinin evlerine giderek, çocuklarının sendikadan istifa etmesi için baskı yaptığını, bir işçinin kendilerine gelerek, “Babam sendikayı değiştirmezsen hakkımı helal etmem dedi. Ben mecbur istifa edeceğim ama size üye kazandırmak için çalışacağım’ dediğini aktardı. Berkyürek, organize bir kötülüğün işçileri zorbalıkla, tehditle istifaya zorladığını ama boyun eğmeyeceklerini söyledi.

‘ONLARIN AİDAT KANDİL’E, BİZİMKİ POLİSE GİDİYOR’

İşçilere üye aidatlarının yüzde 30’unun Kandil’e gittiğinin söylendiğini belirten Berkyürek, “Bürolarında PKK bayrağı var. Onların aidatları Kandil’e, bizim aidatlar askere, polise gidiyor’ denmiş işçilere. Bu sözlerle hem sendikamızın kurumsal kimliğine hakaret etmiş, hem de sendikamızı toplumda hedef göstermiş oluyorlar. ‘DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun kardeşinin terörist olduğunu, kırmızı bültenle arandığını’ söylemişler bazı görüşmelerde. Bu sözlere, bu yalanlara ne denir bilmiyorum. Bu kadar çirkin bir organize saldırı altındayız” şeklinde konuştu. Berkyürek, şu ana kadar Belediye-İş’in hiçbir yetkilisinden de açıklama gelmediğini de sözlerine ekledi.

METİN SAVAŞ CHP GENEL MERKEZİ’Nİ İŞARET ETTİ

Konuya dair Lütfü Savaş ile bir görüşme yaptıklarını anlatan Berkyürek görüşme sonrası yaşananlara dair şunları söyledi: “Savaş, ‘Böyle bir şey olabilir mi? Yeğenlerimle konuşurum, gereği neyse yapılacak’ dedikten sonra işçilere baskı daha da arttı. Lütfü Savaş’ın kardeşi Metin Savaş, sorunun kendilerinden değil, CHP Genel Merkezi’yle alakalı olduğunu söyledi. Biz de CHP’li bazı belediyelerde yaşanan grevler nedeniyle CHP Genel Merkezi’nin belediyelerde DİSK örgütlenmesinin tercih edilmediğine dair duyumlar aldık. Bu nedenle istifaların kaynağını biz de bilmiyoruz. Her türlü hukuksuzluğa rağmen toplu sözleşme yetkisi için avantajlı konumumuzu sürdürüyoruz. Yetki için bakanlığa 3 Haziran günü sendikalar başvuru yapacak. O güne kadar hiçbir sendikanın yetkili olması, yasal olarak mümkün değildir.”

PARLAKYILDIZ: BU ZORBALIK KABUL EDİLEMEZ

CHP Hatay Defne İlçe Başkanı Akın Parlakyıldız, konuyla ilgili görüştüğü Metin Savaş’ın yaşananlara dair Genel Merkez Yerel Yönetimler Sorumlusu Seyit Torun’u işaret etmesi üzerine, Torun’la bir görüşme yaptığını söyledi.

Akın Parlakyıldız

Torun’un kendisine böyle bir şeyin kabul edilemeyeceğini, kendisiyle alakası olmadığını aktarmasıyla Metin Savaş’la tekrar görüştüğünü belirten Parlakyıldız, sorunun çözüme kavuşmasını vurguladı. Sadece adı geçenlerin değil, Hatay AKP ve MHP teşkilatlarının da işçileri sendikadan çıkarmak için çalıştığını söyleyen Parlakyıldız: “Lütfü başkanla da görüştüm, kendisinin bu olanlardan haberi olmadığını, böyle bir şeyin kabul edilemeyeceğini söyledi. Bu tür davranışlar, başkanımıza da partiye de belediyeye de zarar verecek tutumlar. Bu işçiler kendi hür iradeleriyle Belediye-İş’e geçseler, kimsenin buna laf söyleme hakkı olmaz. Ama işçilere yapılan bu baskı, zorbalık asla kabul edilemez. Olayın takipçisi olacağız.”

İddialara dair görüşmek istediğimiz Hatay Büyükşehir Belediyesi ve HATSU Genel Müdürlüğü’nden geri dönüş alamadık.