Beritan Canözer için ceza talep edildi

Gazeteci Beritan Canözer'in "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığı davada savcı, Canözer'in cezalandırılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 25 Nisan’da gözaltına alınarak tutuklanan ve 23 Haziran'da tahliye edilen JINNEWS muhabiri Beritan Canözer, bugün hakim karşısına çıktı.

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Beritan Canözer ve avukatı Muharrem Erbey hazır bulundu. Açık tanık Ümit Akbıyık'ın Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmayı ayrıca Canözer’in ailesi, meslektaşları, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKGD), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) takip etti.

15 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İddianamede, açık tanık Ümit Akbıyık’ın beyanları üzerinden Canözer'in "terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. İddianamenin 32 sayfasında JİNNEWS'te yer alan haberler, son sayfalarda ise Canözer’in yaptığı haberler, görüntülü haber anonsları, JINNEWS’in YouTube kanalında yapılan haber linklerine yer verildi.

HDP'nin kadın milletvekilleri, DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve siyasetçi kadınlarla yapılan röportajların da suçlama konusu yapıldığı iddianamede, Canözer’in aynı büroda çalıştığı 2 meslektaşına ait telefonların HTS kayıtlarının çakışması da suç unsuru olarak gösteriliyor.

Ayrıca Canözer’in Newroz haberi takibi sırasında çektiği fotoğraflar da iddianamede yer alıyor.

CANÖZER: KADINLARIN VE ÇOCUKLARIN SESİ OLDUK

Gazeteci Canözeri, duruşmada yaptığı savunmada açık tanık Ümit Akbıyık’ı tanımadığını söyledi. Haberlerinin suçlama konusu yapıldığını belirten Canözer, daha önce de yaptığı haberlerden yargılandığını ve beraat ettiğini hatırlattı. Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Canözer, "Bu haberlen kaynağı bellidir. Tanınan ve bilinen bir gazeteciyim. Bu mesleği gizli saklı yapan biri değilim. Ben kadın ve çocuk haberi yapıyorum. Katledilen, şiddet gören, taciz ve tecavüze maruz bırakılan kadınların ve çocukların sesi olduk. Siyasetçi kadınlara farketmeksizin mikrofon uzattım. Gazetecilik ve yapılan haberler suç sayılamaz" dedi.

Canözer’in ardından dinlenen açık tanık Akbıyık, Canözer ile 2018 yılında HDP il binasındaki bir röportaj sırasında tanıştıklarını ileri sürerek, "HDP Gençlik Meclisi çalışmalarında ve Sur hendek olaylarında örgüt mensuplarının olduğu yerdeydi. Gençlik meclisinde yer alan kadınları Jineoloji akademisine götürüyordu" iddiasında bulundu.

SAVCI CEZA TALEP ETTİ

İddia makamı mütalaasında Canözer’in “örgüt üyeliğinden” cezalandırılmasını talep etti. Avukat Muharrem Erbey ise mütalaaya karşı savunma için ek süre talebinde bulundu. Bir sonraki duruşma 8 Aralık'ta görülecek.

BERİTAN CANÖZER KİMDİR?

1994’te Diyarbakır'da doğdu. Gazeteciliğe 2013’te Türkiye'nin kadın odaklı ilk haber ajansı JİNHA'da başladı. 2016 yılında KHK ile JİNHA'nın kapatılmasının ardından JinNews'te çalışmaya başladı. Birçok kez evi basıldı, gözaltına alındı, tutuklandı, yargılandı.

16 Aralık 2015'te Diyarbakır Sur’da “sokağa çıkma yasağını” protesto etmek için düzenlenen bir gösterinin ardından gözaltına alındı.  Ardından sosyal medya paylaşımları ve haber notları gerekçe gösterilerek tutuklandı. 123 gün tutuklu kaldıktan sonra 26 Mart 2016'da tahliye edildi. Ancak 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ardından Yargıtay cezayı bozdu ve beraat etti.

2018’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Canözer hakkında bir soruşturma daha açtı. “Örgüt üyeliğinden” yargılandı, beraat etti.

2020’de 2013 ile 2016 yılları arasında yaptığı Twitter ve Facebook paylaşımlarının yanı sıra 4 gönderiye yaptığı yorum ve 1 beğeni nedeniyle “örgüt propagandası” suçlamasıyla açılan davada 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

2022’de Twitter’dan kendisine ait olmayan bir hesabının YPG/YPJ'liere ait haberler ve fotoğrafları paylaştığı için de yargılandı. Bu nedenle  3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çaptırıldı.