Benzin zamları eşeklerle protesto edildi

Akaryakıt zamlarına tepki için meydana eşekle gelen İYİ Partili Hakan Şeref Olgun, “Akaryakıt fiyatlarına dikkat çekmek için ironi yapacaktık, ama karakaçanın maliyeti de mazotla yarışıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Nail Azbay

AFYON – İYİ Parti Afyon Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu ile birlikte seçimlerden sonra akaryakıta gelen yüzde 80 zammı protesto etmek amacıyla eşekli bir basın toplantısı düzenledi.

'AKARYAKIT FİYATLARI EKONOMİ ÇARKINI DURMA NOKTASINA GETİRDİ'

Ülkede yaşanan ekonomik buhranı, her kesimin farklı farklı yaşadığına dikkat çeken Olgun, “Binek otomobiller günümüzde temel ihtiyaç olsa da iktidarın zam politikası yüzünden artık lüks bir konum kazandı. Hadi binek otomobilleri geçtik de çiftçinin, üreticinin, tüccarın en temel üretim kaynağı olan akaryakıt fiyatları, ekonomi çarkını durma noktasına getirdi. Yerle bir olmuş ekonomik sistemi düzeltmek için tercih edilen yöntem saç baş yolduran cinsten” diye konuştu.

'KARAKAÇAN MAZOTLA YARIŞIYOR'

Akaryakıta dikkat çekmek için kent merkezinde eşekle dolaşmak istediğini ancak yem fiyatlarının da buna pahalı olduğunu ifade eden Milletvekili Olgun, “Bugün, karakaçan, merkep, eşek gibi isimlerle adlandırılan binek hayvanımızla kent merkezimizle dolaştık. Akaryakıt fiyatlarına dikkat çekmek için ironi yapacaktık. Fakat bir baktık ki karakaçanın maliyeti de az değil. O da şu anda mazot ile yarışıyor. Şu anda eşeğin 1 günlük masrafı bile bir aracın mazotuyla eş değerde. Arpa, buğday ve saman fiyatları eşek beslemeyi bile zorlaştırıyor. Çiftçimiz para kazanamıyor. Çiftçi arpa, buğday üretip satamazken hükümet de çareyi ithalatta arıyor” dedi.

'DÜNYADA PARMAKLA GÖSTERİLEN TARIM ÜLKESİYDİK'

Türkiye’de çiftçi üzerinde çeşitli oyunlar oynandığını söyleyen Olgun, TMO randevu krizini de gündeme getirdi. Türkiye Mahsulleri Ofisi'nin çiftçiye ürününü satmak için randevu vermediğini söyleyen Olgun, bu nedenle buğdayın tüccara ucuza satıldığını aktardı.

İYİ Partili Olgun “Toprak Mahsulleri Ofisi, randevu krizi yaratarak çiftçiyi çileden çıkartıyor, zarar ettiriyor. Dünyada tarım ülkesi olarak parmakla gösterilirken nasıl oldu da bu hale geldik biz? Üç tarafımız denizle kaplı, verimli toprakları, üreten insanları olan bir ülkeydik. Şimdi ürettiğimizi zamanında ve değerinde satamıyor, tarımsal ekonominin dışa bağımlı hale gelmesini sadece seyrediyoruz. Çiftçimizin sesini duyan olmadığı gibi satın alınmış medya organları yüzünden yalnızca belli başlı mecralarda bizler bu konuları dile getirebiliyoruz” şeklinde konuştu.

'AKP DEĞERSİZLEŞTİRME POLİTİKASI İZLİYOR'

AK Parti hükümetleri döneminde ülke değerlerinin tek tek değersizleştirildiğinin altını çizen Olgun, şunları kaydetti; “Aracılar para kazanırken üretici zarar etmeye başladı. Piyasada değerinde satılamayan mallar Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satılmak isteniyor ancak onlar da yeterli depo olmadığı gerekçesiyle çiftçiye randevu vermiyor. Hadi çiftçi mahsulünü sattı diyelim, bu kez parasını günler sonra alabiliyor. Hükümet eliyle üretemez, çalışamaz hale getirilen kesim, yine aynı hükümet eliyle borçlandırılıyor, borcunu ödeyemez hale getiriliyor.”