'Bellydancing'le gündem olan INJI: İnternette hakkımda uydurulanları okurken gülme krizi geçirdik

Bellydancing, Gaslight ve Madeline şarkılarıyla sosyal medyada gündem olan INJI'yle müzik kariyerini ve 'Bellydancing'i konuştuk. Sanatçı, "Şu an yaptığım müziğin amacı insanları eğlendirmek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - INJI sahne adıyla tanınan İnci Gürün, sosyal medya hesabında yayınladığı 'Bellydancing', 'Gaslight' ve 'Madeline' şarkılarıyla gündeme geldi. Müzik hayatına İstanbul Devlet Konservatuarı'nda piyano çalarak başlayan sanatçı, 6-7 Ocak tarihlerinde Zorlu PSM’de dinleyicileriyle buluşacak.  

'Bellydancing şarkısının "Abi azıcık göbek atalım ya" kısmı yüzlerce TikTok ve Instagram videosunda kullanılan INJI'yle müzik kariyerini, 'Bellydancing'in ortaya çıkışını ve sosyal medyada hakkında yapılan yorumları konuştuk. 

'NEREDE SAHNE BULSAM KENDİMİ ÜSTÜNE ATARDIM'

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Müzik kariyerinize başlamadan önce neler yaptınız?

İstanbul'da doğdum büyüdüm, Bağdat Caddesi'nde yaşadım. Ortaokul ve lisede Koç okuluna gittim. Sonra iki sene İngiltere'de okula gittim. Çok gitmek istiyordum, bir yatılı okula gittim. Oradan sonra üniversiteye Amerika'ya UPenn'e (Pensilvanya Üniversitesi) geldim, Wharton Business School'da finans okudum. Çok uzun süre boyunca hayal okulumdu ben lisedeyken. Ekonomiye ilgim vardı, çok seviyordum. Wharton Business School da Amerika'daki en iyi ekonomi okullarından biri. Gittim, çok da sevdim.

İstanbul'dayken İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda yarı zamanlı piyano eğitimi tamamladım. Biraz zorlana zorlana olsa da mezun oldum. Orayı da çok seviyordum, baya bir hayatım orada geçti; 8 yaşından 18 yaşına kadar, 10 senelik bir program. Tam da o seneler İngiltere'ye okula gittim. İngiltere'de de korolara, acapella gruplarına, caz gruplarına ilgim arttı. Müzik benim için her zaman klasik piyanonun güzelliği ve söylemeyi sevdiğim caz parçalarıydı. Hiç, 'şarkıcı olayım', 'popüler kültürün seveceği bir şeyler yapayım' gibi bir kafada değildim. Çünkü sevdiğim müzik türleri dünyada en az dinlenen müzik türleriydi. 

Hayatım boyunca müziğe bir ilgim vardı, küçüklüğümden beri nerede sahne bulsam kendimi üstüne atardım. İmkansız olduğunu düşünerek kendimi alıkoymuşum sadece. Ama ne mutlu bana ki bir şekilde döndü dolaştı ve böyle bir şeyler yapabildim.

İnci Gürün (INJI)

'ŞARKILARIM TİKTOK'TA İLGİ GÖRDÜ'

Müzik kariyeriniz nasıl başladı?

Üniversitede 3. sınıftayken bir tane caz grubumuz vardı. Etkinliklere gidip orada caz müzik yapıyorduk. Bir gün davulcumuz hastalandı, başka bir davulcuyla tanıştık. Tanıştığımız kişi de prodüktörmüş. Onunla şarkı yapmaya başladık birkaç tane R&B, caz türlerinde. Daha sonra bunları anneme attım. Annem, "Kızım olmasan dinlemem, çok sıkıldım, yavaş yavaş içim bitti" dedi.  O sıralarda da bir arkadaşım "Şarkı söylüyorsun sosyal medyaya da koy" diye bana cesaret verdi. Bir tane dans şarkısı yapıp koyduk. Şarkı TikTok'da bayağı popüler oldu. O zamanlar TikTok şarkıları çok çok büyük hitler olabiliyordu. Şarkıdan sonra birçok Amerika'daki şirketten ilgi görünce bir anda çok sallantılı bir şekilde kariyerim başladı. 

Biz de okul arkadaşlarım John ve Alex'le devam ettik. Birkaç tane şarkı yaptık ve hepsi aynı şekilde TikTok'ta biraz ilgi gördü, yavaş yavaş büyüdü. Yaklaşık bir sene önce oldu bunlar. Daha sonra ikinci şarkımdan altıncı şarkıma kadar İngiltere'de Polydor Records adlı bir şirketle anlaştım, onlarla çalıştım. Çünkü şarkılarım daha dans ve İngiliz tarzı. 

Sonra o anlaşmamın süresi bitti, ben de mayıs ayında mezun oldum ve eylül ayında New York'a taşındım. Okuldaki arkadaşlarım da New York'a taşındı. Ve şimdi şarkıcıyım.

Şarkılarınızın bu kadar popüler olmasını bekliyor muydunuz?

Çok şaşırdım bu kadar popüler olmasına, özellikle Türkiye'de. Kesinlikle beni şaşırtan bir büyümesi oldu ama kendime inanıyordum.

'TİKTOK, BİR MÜZİSYENİN ŞARKISINI PAZARLAMASI İÇİN ÇOK FAYDALI BİR YER'

TikTok'un etkisi çok diyebilir miyiz?

Bence TikTok bir müzisyenin şarkısını pazarlaması için çok faydalı bir yer. Bazı müzisyenlerin hiç tarzına uyumayabilir. TikTok'suz da acayip başarılı bir hikaye oluyor, TikTok'la olup hiç başarılı olmayan hikayeler de oluyor tabii.

Benim için, benim kullanmayı sevdiğim etkili bir pazarlama platformu diyebilirim.

'YAPTIĞIM MÜZİĞİN AMACI İNSANLARI EĞLENDİRMEK'

Müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

Şu an yaptığım müziğin amacı insanları eğlendirmek. Müziğim biraz alternatif popüler müziğe kayıyor. Dans pop olarak söylüyorum. Amacım insanları gülümsetmek, eğlendirmek, coşku vermek ve biraz daha kendine güvenli hissettirmek.

Türkiye'de baya popüler oldu şarkı, Amerika'da nasıl tepkiler aldınız?

Amerika'da da bayağı bir ilgi gördü. Özellikle bu darbukalı kısmı çok değişik geliyor, onun hakkında çok yorum alıyorum. Ortadaki daha Meksika müziğinden esinlendiğim Mariachi kısmıyla bu kısmı birleştirmemi çok ilginç buldu buradaki izleyenlerim veya endüstriden konuştuğum insanlar.

Türkiye'de de ilgi çekmesini bekliyordum çünkü Türkçe'den İngilizce'ye geçen şarkı pek duymadım. Ama böyle bir büyüklüğü şaşkınlıkla karşıladım.

Özellikle 'Bellydancing' şarkısı, Instagram ve TikTok'ta birçok farklı hesap tarafından paylaşıldı. Şarkılarınız nasıl ortaya çıkıyor, o süreçten biraz bahsedebilir misiniz? 

Farklı farklı olabiliyor. Bazen benim odamda üç kişi yazıyoruz, bir şeyler deniyoruz. Mesela şu an Los Angeles'tayım, şarkı yazıyorum. Bir stüdyoya gidiyorum her gün, 4-5 kişi oluyor tanıdığım ve çok sevdiğim. Genelde şarkıları ilk sesten yola çıkarak yapıyorum, o duyduğum beat'e uygun bir tema gelmesini bekliyorum aklıma. 

Sonra seçtiğim temadan yola çıkarak şarkıyı dolduruyorum genelde. Şarkının orta veya atak kısmını bulmayı seviyorum. Şarkı yazarken beraber yazdığım kişilere hep "İnsanları şaşırtan veya kıkırdatan bir şeyler söylemek istiyorum" diyorum: "Şarkının içinde bir şok etkisi yaratalım". O yüzden genelde çok eğlenceli geçiyor şarkı yazma seansları çünkü hep böyle büyük ve saçma fikirleri ortaya atıyoruz; bazıları tutuyor, bazıları tabii ki tutmuyor.

'Bellydancing' de öyle oldu. İlk 'Mariachi' kısmıyla başladık, o Meksika ezgilerini koyunca Mariachi'ye gitmiş gibi yapalım dedik. Sonra ikinci kısmına "O zaman haydi Türk müziği koyalım" dedik.  Darbuka koyduk, Bellydancing koyduk. Giriş kısmı en son geldi; şarkı bitti, arka plan vokalleri koyuyoruz, mikrofon açtık, ben orada "Allah Allah, ellerine bak, hadi dans et" gibi bir şeyler söylüyordum. Belki duyuluyordur şarkıda. Orada söylediğim cümleleri şarkının başına koyduk, böyle bir şey oldu.

'BU KADAR KİŞİNİN HAYATINA BİR YERDEN DOKUNABİLMEK ÇOK ÖZEL'

Spotify'da aylık 3 milyon dinleyiciye sahipsiniz.

Kendimizi numaralarla denetlemek veya bunlara çok üzülüp sevinmekten kaçınıyorum. Çünkü numaralar özellikle müzik endüstrisinde çok hızlı yükselen, çok hızlı düşebilen şeyler olabiliyor. Ama şunu söyleyebilirim, bir tane 'manifestation' defterim var. Onun içine bu seneye başlarken kutlamayı istediğim şeyleri yazmıştım, onlardan beri 3 milyon dinleyiciye ulaşmaktı. O yüzden beni çok mutlu eden bir şey bu. Herhalde insanları dans ediyordur, seviyordur, keyifleniyordur beni dinledikçe. Bu kadar kişinin hayatına bir yerden dokunabilmek benim için çok özel bir şey.

Türkiye'de daha önce sahneye çıktığınız bir yerde yeniden sahne alacaksınız. Konsere gelecek dinleyicilere neler söylemek istersiniz?

Bu gerçekten çok komik, yaklaşık 7 sene önce İstanbul Devlet Konservatuarı’nda piyano sınıfında kendi arkadaşlarımıza, ailemize bir dinleti yapmıştık, Zorlu Stüdyo'daydı.

Kariyerim hakkında en sevdiğim kısım sahneye çıkabilmek. "I'm a musician because I love to perform" (Ben bir müzisyenim çünkü performans sergilemeyi seviyorum). O yüzden çok heyecanlıyım, umarım gelenler de heyecanlıdır. Bir parti olmasını istiyorum konserin, bir sürü sürpriz bekliyor herkesi. Umarım onlarda benim kadar dans etmeye açlardır.

Sahneye çıkmak en sevdiğim şey, herkesle beraber müzikleri dinleyebilip, zıplayabilmek, bağırabilmek. Özellikle İstanbul'da doğduğum yerde, büyüdüğüm yerde bunu yapmak... Çok heyecanlıyım, annemler gelecek, babamlar gelecek, arkadaşlarım gelecek... O yüzden güzel olacak bence.

'İNTERNETTE HAKKIMDA UYDURULANLARI OKURKEN GÜLME KRİZİ GEÇİRDİK'

Sosyal medyada hakkınızda yapılan yorumları takip ediyor musunuz? 

Dünyada çok az iş var ki on binlerce insanın yorumuna ve spekülasyonuna açık olsun. Ben yorumlarıma bakmıyorum, bana özelden yazan insanlar pozitif şeyler yazıyorlar; onlara bakıyorum, cevap veriyorum. Annemler okuduklarını söylüyor. Yüz binlerce insanın hakkında ne düşündüğüyle kendimi üzmeme veya onu takmama bence hiç gerek yok.

Ayrıca internette hakkımda uydurulanları okurken gülme krizi geçirdik. Bayağı şaka oldu aramızda gerçekten. İnternetteki her bilginin yüzde 95'i yalan olabiliyor, o yüzden benim hakkımda yazılan her şey de yüzde 100 yalan olabilir. Bu verdiğim ilk röportaj zaten. 

Yakın zamanda yeni bir single ya da bir albüm düşünüyor musunuz?

Evet, planım yazın daha büyük, uzun bir projeyle çıkmak. Onu da yavaş yavaş singlelarla doldurmak, sonra da eylülde turneye çıkacağım.

Etiketler INJI bellydancing