'Belgesel' suç delili olmuştu: İnsan hakları savunucusu Günseli Suna Kaya beraat etti

Sokağa çıkma yasakları döneminde Cizre'de öldürülen sağlık emekçileri anısına hazırlanan belgeselde konuşmasına yer verilen Günseli Suna Kaya, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İmece Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi Günseli Suna Kaya hakkında, 2016 yılında İzmir'de düzenlenen bir basın açıklaması sonrası yaptığı konuşma nedeniyle dava açıldı. “Örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Kaya ve avukatları katılırken, birçok insan hakları savunucusu ve hukukçu da Kaya'ya destek olmak için İzmir Adliyesi'ne geldi.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ifade veren Kaya, o dönem Cizre'de ve bölgede yaşananları anlatarak, insan hakları savunucusu olduğunu vurguladı. O dönem çatışmalara taraf olmayan kişilerin de öldürüldüğünü ve buna karşı yaşam hakkını savunduklarını ifade eden Kaya, konuşmasında suç unsuru olmadığını belirtti. Kimseden talimat almadığını vurgulayan Kaya, beraatini talep etti.

MAHKEME BERAATİNE KARAR VERDİ

Avukatlar ise Kaya'nın söylemlerinin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. “Örgüt propagandası” suçunun unsurlarının oluşmadığının altını çizen avukatlar, benzer suçlamalara ilişkin farklı mahkemeler ve Yargıtay tarafından verilen kararları da mahkemeye sundu. Avukatların savunmasının ardından mütaala veren duruşma savcısı ise “delil yetersizliği” nedeniyle Kaya'nın beraatini istedi. Mahkeme heyeti de “örgüt propagandası” suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Kaya'nın beraatine karar verdi.

.

SUÇ DELİLİ 'BELGESEL'

Öte yandan soruşturma sürecindeki bazı detaylara dikkat çekildi. Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticisi sağlık emekçisinin evinde yapılan aramada bir CD/DVD bulunmuş, söz konusu CD/DVD'nin içeriğinde ise sokağa çıkma yasakları döneminde Cizre’de halka sağlık hizmeti sunmaya çalışırken öldürülen sağlıkçılar Eyüp Ergen, Şeyhmus Dursun ve Abdülaziz Yural anısına sendika genel merkezi tarafından hazırlanan belgesel yer alıyordu.

“Siyaha Karşı Beyaz SES” isimli söz konusu belgeselde Günseli Suna Kaya'nın 2016 yılında İzmir'de yapılan bir basın açıklamasında yaptığı konuşmaya da yer veriliyor. Belgeseldeki yaklaşık üç dakikalık görüntü ile ilgili Kaya hakkında soruşturma başlatılmıştı.