Belediyelerin KHK'lilere yatırdığı paraya banka engeli

KHK ile ihraç edilen R.G. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne pandemi yardımı alabilmek için başvurdu. Belediye, R.G.'nin bankadaki hesabına 500 lira gönderdi. Ancak, paranın yatırıldığı banka ise 'kısıtlı T.C. kimlik numarası' diyerek bu parayı R.G.'ye vermedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremzede olan KHK'li çifte yatırdığı para da banka engeline takılmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 672 sayılı KHK ile ihraç edilen R.G., maddi zorluklar yaşadığı için CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu. Belediye, R.G.'ye 500 liralık pandemi yardımında bulundu. Ancak paranın yatırıldığı banka, 'Kısıtlı kimlik kartı numarası'nı gerekçe göstererek parayı R.G.'nin hesabına yatırmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yine bir KHK'liye yaptığı yardım parası da banka engeline takılmıştı, ancak bu konu gündem olunca KHK'li çifte, “Gelin paranızı alın” denildi.

İLK OLAY ANKARA'DAN...

Bankaların kamu kurumlarından ihraç edilen KHK'lilere uyguladığı engellerin yeni örnekleri ortaya çıkmaya başladı. Daha önce KHK ile ihraç edilen kişilere kredi kartı, kredi, banka kartı vermeme gibi yaptırımlar uygulayan bankalar bu kez belediyelerin yardım paralarını vermemeye başladı. Korona virüsü pandemisinde belediyelere yardım için başvuran KHK'lilere yatırılan yardım paraları da bankaların engeline takıldı.

Ankara'da yaşayan R.G., 672 sayılı KHK ile ihraç edilince pandemi süresinde garson olarak çalıştığı otelden de çıkmak zorunda kaldı. Uzun süre işsiz olduğu için CHP Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur'un Yavaş'ın 500 liralık pandemi destek ödemesine başvurdu.

R.G. belediyeyi arayarak başvurunun durumunu sorduğunda, 'Paranız hesabınıza aktarıldı' yanıtını aldı. R.G.. Ermenek'teki bankaya gittiğinde kendisine, 'T.C. Kimlik numaranız kısıtlı olduğu için para çekme talebinizi onaylayamıyoruz' denildi. R.G., daha önce yargılandığı davadan beraat etmesine rağmen bankanın bu uygulamasına tepki gösterse de parasını alamadı. R.G., “Ben bu parayı çalmadım. Ben hakkım olanı istiyorum. Bu yapılan haksızlık. Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.

İKİNCİ OLAY İZMİR'DE...

Yine KHK ile ihraç edilen Ayşe ve Mehmet Dabak isimli çift İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremzedelere kira yardımı olarak verdiği 10 bin liralık parayı almak için bankanın yolunu tuttu. Banka KHK'li çifte önce, 'paranız yatırılmadı' dedi, sonra da 'T.C kimlik numarası kısıtlı' diyerek kendilerini eve gönderdi. Dabak çifti bu duruma tepki gösterip olayı sosyal medyada duyurunca sonraki gün banka Dabak çiftini arayarak, 'Gelin paranızı çekin' yanıtını verdi.

'ZALİMLİĞİN BU KADARI OLMAZ'

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na kendisine iletilen bu iki olayı Meclis gündemine de taşındı. Gergerlioğlu şunları söyledi: “Vakıf bankla başımız dört yıldır belada. Kendi kafalarına göre keyfi bir uygulamayı hayata geçiriyorlar. Diğer bankalar geri adım atmaya devam ediyor. Ancak Vakıf Bank bu ayrımcı uygulamaya devam ediyor. Dün akşam Meclis'te de bu konuyu anlatırken CHP'li arkadaşlara da dikkatli dinleyin dedim. Belediyeler bu insanlara ayrımcılık yapmadan yardım etti. İktidar bakanlık aracılığıyla bu durumu engelliyor bu çok üzücü. Bu insanlar gariban insanlar, İzmir'deki karı koca bana durumu anlatınca çok zor durumdaydı. Bu durum asla kabul edilemez. Vatandaş bize gelmese, bu uygulamalar gündem olmasa insanlar paralarını alamayacak. Umarım Ankara'daki Vakıf bank bu uygulamasından acil bir şekilde vazgeçer. Belediyeler kendi imkanlarıyla insanlara destek veriyor. Bankalar ise buna engel olmaya çalışıyor. Zalimliğin bu kadarı olmaz! Bu bir soykırım belgesidir Bu yaşananların hepsini kayıt altına alıyoruz.”

Ayrıca Gergerlioğlu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na da başvurdu. Gergerlioğlu yaptığı başvuruda, “Tarafıma iletilen bu iddialar eğer doğruysa bu durum Nazi Almanya’sındaki insan hakları ihlallerini hatırlatmaktadır. Bu bağlamda, derhal TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun toplanmasını, iddiaların İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından ilgililerden bilgi talep istemek suretiyle incelenmesini arz ve talep ederim” dedi.