Belediye işçileri: Bartın'ındaki cinayetin tüm sorumluluğu iktidara aittir

Bartın'daki maden patlamasında sorumluluğun AK Parti iktidarına ait olduğunu vurgulayan belediye işçileri, maden ocaklarında ölümlerin durması için örgütlenme önündeki engellerin kalkmasını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Genel-İş) İzmir şubeleri, Bartın'da yaşanan maden faciasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

Kültürpark içerisinde bulunan 2 No'lu Hol önünde yapılan açıklamada, "Güneşi görebilmek için karanlığı kazıyoruz, Soma, Ermenek, Bartın kaza değil cinayet" yazılı pankart taşınarak, sık sık "Soma'dan Bartın'a hesap sormaya", "İşçiler ölüyor sermeye büyüyor" ve "Hükümet istifa" sloganları atıldı. Grup adına açıklama yapan, Tüm Belsen İzmir 1 No'lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Angün, yıllardır yaşanan göçük ve patlamalara rağmen hiçbir önlem alınmadığını belirtti.

'TÜM SORUMLULUK AKP İKTİDARINA AİTTİR'

Her olaydan sonra siyasi iktidarın ve sorumluların hesap vereceğini söylediğini hatırlatan Angün, siyasi iktidarların, hiçbir cinayeti aydınlatmadığını aksine kararttığını söyledi. Angün, “AKP’li Cumhurbaşkanı ‘Bu işin fıtratında, kaderinde var bunun dünü, bu günü, yarını olmayacaktır’ diyerek dün olduğu gibi bugün de sorumluların ceza almaması için ilgili yerlere gönderme yapmaktadır. Ancak biz emekçiler şunu çok iyi biliyoruz, hiçbir işin fıtratında, kaderinde ölüm yoktur, alınmayan önlemler, yapılmayan yatırım, çıkartılmayan yasal düzenlemeler vardır" diye konuştu.

Soma ve Ermenek’te açılan davalarda hiçbir yetkilinin ceza almadığını, aksine davaların avukatları olan Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay'ın tutuklandığını söyleyen Angün, "Soma’da hayatını kaybeden maden işçisinin yakınını tekmeleyen dönemin Başbakanlık Müşaviri ödüllendirilerek elçilik ataşesi olarak atanmıştır. İşte AKP iktidarının ve sermayenin adalet anlayışı budur. Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerinin avukatı Can Atalay'ın dediği gibi ‘sosyal cinayet düzenine son verecek, adaletsizlik yerin 7 kat altına saray da kursa, biz adaleti gerekirse tırnaklarımızla kazarak kazanacağız’. Bartın Kömür İşletmelerinde yaşanan cinayetin tüm sorumluluğu AKP iktidarına aittir" diye belirtti.

'ÖLÜMLERİN DURMASI İÇİN ÖRGÜTLENME ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKMALI'

Siyasi iktidarın kamu kurumlarını liyakatsiz, akıl ve bilim dışı yöntemlerle, babalarının çiftliği gibi yönetmeyi alışkanlık haline getirdiğini de belirten Angün, maden ocaklarında ölümlerin durması için örgütlenme önündeki engellerin kalkması gerektiğini vurguladı. Angün, "İnsanca bir yaşamın inşası ile ülkede demokrasinin tüm kurum ve kuruluşları ile işler hale getirilmesinin tek yolu, emekten yana, öldüren değil yaşatan bir düzen kurulmasından geçtiğini, işçiler, emekçiler çok iyi bilmektedir ve bunun için mücadelesini yükseltecektir" ifadelerini kullandı. (DUVAR)

Etiketler izmir belediye bartın