Belediye, emniyet ve PTT dere yatağında

Samsun'un sık sık sellerin yaşandığı Salıpazarı ilçesinde, belediye, PTT ve İlçe Emniyet Müdürlüğü binalarının dere kenarında olması, Kastamonu Bozkurt'taki felaketin benzerine davetiye çıkarıyor.

Google Haberlere Abone ol

HAYDAR ÖZTÜRK

SAMSUN- Samsun'da sık sık sel afetlerinin yaşandığı Salıpazarı ilçesinde, belediye binası, PTT Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının Terme Çayı'nın kenarında bulunması Kastamonu Bozkurt’ta meydana gelen facianın bir benzerinin yaşanması endişesini yarattı.

Salıpazarı'nda, önceki yıllarda meydana gelen sellerde can kayıpları olmuş, köprüler yıkılmış, tarım arazileri sular altında kalmıştı. Önceki günlerde yağan sağanak yağmurda da taşkınların oluştuğu ilçede heyelanlar yaşanmıştı.

İshak Memişoğlu

MİMARLAR ODASI: DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyesi İshak Memişoğlu, Salıpazarı ilçesinde bu tehlikeye rağmen, belediye, emniyet ve PTT Müdürlüğü binalarının taşan derenin yanı başında olmasının ciddi tehlike yarattığını söyledi. Yapıların felakete davetiye çıkardığına dikkat çeken Memişoğlu şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıllarda Salıpazarı ilçesinde meydana gelen sel afeti sonrası rapor hazırladık. Bu raporda söz konusu kamu binalarının dere kenarında olmasına ve bu durumun ciddi bir tehlike olduğuna dikkati çektik. Kamu kendi binalarını riskli alanlara yaparak vatandaşı özendiriyor. Bu kamu binalarının derhal tahliye edilmesi gerekiyor. Bir gün o dere bu binaları alacak. Burada dere sözünü söylemiş. Binaları yaptığınız yer bana ait diyor, bu alanı boşaltmanız gerekiyor diyor. Ama inatlaşma var. Bu malum gerçekle inatlaşmaktır. Bu saha dere yatağına ait. Vatandaşa kötü örnek oluyorlar. Salıpazarı ilçesinde belediye binası, emniyet müdürlüğü binası ve PTT Müdürlüğü binasının dere kenarında olması akla mantığa uyacak bir şey değil. Dere kenarlarında yaşanan felaketlerin bütün sorumlusu yerel yönetimlerdir. İmar planlarını hazırlayan ve bu yapılaşmalara izin verenler onlardır."

Salıpazarı İlçe Belediye Başkanı Halil Akgül

BELEDİYE BAŞKANI: KEŞKE YAPILMASAYDI, RİSK YOK

Salıpazarı İlçe Belediye Başkanı Halil Akgül ise belediye binasının dere kenarında olması ile ilgili yaptığı açıklamada "Keşke zamanında belediye binası bu dere kenarına yapılmamış olsaydı" dedi. Buna rağmen şu an için belediye binasının dere kenarında olması ile ilgili bir risk olmadığını savunan Akgül, şöyle devam etti: "Burada dere kenarına yapılan ıslah çalışmaları kapsamında duvarları yükselttirdik, taşkınlara neden olan köprüleri kaldırttık. Salıpazarı Barajı da yapılıyor ve ayrıca buraya bir de sel kapanı yapılacak. Son yaşadığımız selde köprülerin yenilenmesi ve yapılan çalışmalar sebebi ile zarar görmedik. Ama tabii ki belediye binası bizim dönemimizden önce buraya yapılmış. Keşke zamanında buraya yapılmamış olsaydı."