Belediye başkanlarının atama yetkisi meclise verildi: '31 Mart ve 23 Haziran'ın rövanşı'

Danıştay kararına göre belediye şirketlerine ve iştiraklerine yönetici atama yetkisi, belediye başkanlarından alınarak belediye meclisine verildi. Bu kararı 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinin bir rövanşı olarak nitelendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Bizim için emsal olan 10. Ticaret Mahkemesi kararının Yargıtay tarafından belediye başkanları lehine onanmış olmasıdır. Danıştay’ın bir başka mahkemenin kararına itiraz etmesi hukuk dışı bir karardır. Hukuki süreç devam ediyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Danıştay'dan, belediye başkanlarının belediye şirketlerine ve iştiraklerine meclisin onayı olmadan yönetici atayamayacağı yönünde karar çıktı. Karara göre; belediye şirketlerine yönetici belirlenirken belediye başkanı yetkisi değil, meclis onayı aranacak. Böylece AK Parti ve MHP ortaklığında oluşturulan Cumhur İttifakının ağırlıkta olduğu Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinde, Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş'ın atama yetkileri sınırlandırılacak. Oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde yayınlanacak.

'CHP'Lİ BELEDİYELERİ NASIL ÇALIŞTIRMAYIZ ÇABASI'

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, bu kararın 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinin bir rövanşı olduğunu ifade ederek, “AK Parti, son yerel seçimlerde büyükşehirleri kaybedince 'CHP’li belediyeleri nasıl çalıştırmayız, ellerindeki yetkiyi nasıl alırız ve vatandaşa hizmetlerini nasıl engelleriz' çabası içerisine girdiler. Hele ki belediye başkanlarımız görev süreci içerisinde başarılarını artıcınca, vatandaşın memnuniyeti artınca ne yapacaklarını şaşırdılar. Bir genelgeyle atamaların Meclis kararı olmadan yapılmamasını talep ettiler. Aslında bu konuda 10. Ticaret Mahkemesi bir karar aldı, Yargıtay da bu kararı onadı. Yani belediye başkanının itirazını haklı buldu ve onadı” diye konuştu.

'YARGI BAĞIMSIZ OLSA DANIŞTAY BÖYLE BİR KARAR ALMAZDI'

Danıştay’ın bir başka mahkemenin kararına itiraz etmesinin tamamen hukuk dışı olduğunu savunan Torun şöyle konuştu:
“Danıştay, Yargıtay’ın bu kararına rağmen belediye başkanlarımızın bu süreçle ilgili talep ettiği yürütmeyi durdurma kararını reddetti. Bu ülkede gerçekten adalet olsa, yargı tarafsız olsa, Yargıtay’ın bu kararına rağmen Danıştay böyle bir karar almazdı. Hukuki süreç şu an devam ediyor. Bizim için emsal olan 10. Ticaret Mahkemesi kararının Yargıtay tarafından onanmış olmasıdır. Yani Ticaret Sicil Gazetesi, belediye başkanlarının yaptığı atamayı onaylaması gerekir. Danıştay’ın bir başka mahkemenin kararına itiraz etmesi tamamen hukuk dışı bir karardır.”

'DAVUL BAŞKASININ TOKMAK BAŞKASININ ELİNDE OLMAZ' HATIRLATMASI

Öte yandan ilk olarak Belediye Meclisi’nde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın şirketlere yönetici atama yetkisi elinden alınmak istenmiş, Yavaş bu yöndeki önergeyi “Yetki benim” diyerek işleme koymamıştı. Daha sonra Yavaş’ın yetkisi Bakanlık genelgesi ile belediye meclisine alınmak istendi. Bu girişim de mahkemeden döndü. Yavaş, Belediye şirketlerinin yönetiminin Belediye Meclisi’ne verilmesine dönük çabayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Davul başkasının tokmak başkasının elinde olmaz” sözlerine gönderme yaparak değerlendirmişti.

NE OLMUŞTU?

31 Mart yerel seçimlerinin ardından 15 Mayıs 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından genelge ile belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerde belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerinin değiştirilmesi yetkisinin belediye meclislerine verildiği belirtilmişti. Genelgenin yayınlanmasının ardından belediye başkanlarının şirket yönetimlerine atadığı kişilerin tescil yapılmamaya başlandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına Mansur Yavaş’ın seçilmesinin ardından belediyenin büyük oranda hissedarı olduğu BELKO şirketine Kerim Yılmaz atanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının genelgesini gerekçe gösteren Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü de Yılmaz’ın ticaret sicilinde tescil ve ilanı işlemini yapmadı. Bunun üzerine Ankara 10 Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, Kerim Yılmaz’ın tescil işleminin yapılmamasını yasaya aykırı buldu. Bunun üzerine Yılmaz, BELKO Genel Müdürü olarak atandı. Mahkeme’nin verdiği karara itiraz edildi. Bunun üzerine dosya Danıştay’a taşındı.