Belediye başkanına ‘kaçak AVM’ soruşturması

İçişleri Bakanlığı, Antalya’nın Kemerağzı turizm bölgesinde bulunan “kaçak” Orion Bazaar’la ilgili Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ve 16 yönetici hakkında soruşturma izni verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasını taşıyan kararda, Orion Bazaar "kaçak" olarak ifade edildi.
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya’nın turizm bölgelerinden Kemerağzı’nda okul arazisine kaçak olarak kurulan Orion Bazaar adlı AVM’de yasalara aykırı hareket ettikleri belirlenen Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin başta olmak üzere, 17 belediye yöneticisi hakkında soruşturma izni verildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasını taşıyan kararda, ‘kanunlara açıkça aykırı hareket edildiği, kamu zararına neden olunduğu ve kişilere haksız menfaat sağlandığı’ belirtildi.

MÜFETTİŞ RAPORU HAZIRLANDI

Orion Bazaar’la ilgili iddiaların 24 Ocak 2021’de öğrenildiği kaydedilen kararda, Mülkiye Teftiş Kurulu müfettişlerinin hazırladığı ön inceleme raporunun da 19 Mart’ta tamamlandığı bildirildi. Aksu Belediyesi’nin 2018 yılı hesap ve işlemlerinin denetlendiğinin aktarıldığı kararda, Kemerağzı Mahallesi Tesisler Caddesi üzerindeki arazinin, kira onay belgesi, ihale şartnamesi ve sözleşmesinde 6 bin 274 metrekare olarak belirtildiği, buna karşın kiracıya 10 bin 275 metrekare arsa kullandırıldığı anlatıldı. Pazar alanı olarak tabir edilen 4 bin metrekarelik fazla arazinin kiracıya bedelsiz, yani kaçak olarak kullandırıldığı belirtilen raporda, arsa üzerine kira sözleşmesine aykırı olarak sabit tesis yapıldığı kaydedildi. 

'BELEDİYE GÖRMEZDEN GELDİ'

Kemerağzı’ndaki Orion Bazaar’ın 2017 yılında Turizm Teşvik Kanunu’na aykırı olarak alınan Belediye Encümeni kararıyla kurulduğundan bahsedilen kararda, yaşanan süreç şöyle özetlendi: “Arazi 24 Şubat 2017’de Süleyman Vural Varol adlı kişiye ihale edildi. Fakat 6 bin 274 metrekarelik bu arazi için kira sözleşmesine aykırı olarak 10 bin 275 metrekarelik vaziyet planı onaylandı. Kiracının, kiraladığı araziden daha fazla alanda ekonomik faaliyet yürüteceği bir çarşı yapmasına onay verildi. Aksu Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ve birimin bağlı olduğu belediye başkan yardımcısının, bu kaçak yapının inşaatı aşamasında, gerekli denetim ve kontrollerde zafiyet derecesinde ihmal gösterdiği müfettiş raporuna yansıdı.”

'MAHKEME KARARI UYGULANMADI'

Aksu Belediyesi tarafından kiraya verilen arazinin imar planının ve uygun yapılaşma koşullarının bulunmadığı belirtilen İçişleri Bakanlığı kararında, “Kiralanan parsele ve tescil harici alana temsili bir vaziyet planı üzerinden yapılaşma hakkı veren belediyenin İmar Kanunu’na uygun davranmadığı ve kiracıya yapının sahibi sıfatıyla kayıt belgesi düzenlendiği belirlenmiştir. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Aksu Belediyesi arasında kiracı tarafından alınan yapı kayıt belgesinin geçerli olup olmadığı hususunda birçok defa yazışma yapılmasına rağmen, belediye başkan yardımcısı tarafından birbiriyle çelişen ve farklı sonuçlar doğuran birden fazla yapı kayıt belgesi düzenlendiği görülmüştür” denildi. Belediyenin yaptığı kiralama ihalesinin 20 Eylül 2017’de Antalya 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği ve iptalin Danıştay 13. Dairesi tarafından da onandığının yer aldığı resmi yazıda, bu kararlara rağmen belediyenin yapması gereken idari işlemleri yerine getirmediği belirtildi.

17 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ

İçişleri Bakanlığı kararında Belediye Başkanı Halil Şahin, Belediye Başkan Vekili Emin Bal, belediye başkan yardımcıları Hakkı Coşgun, Yusuf Koçyiğit, Nevzat Bozarslan ve Celil Gökçen, İmar Komisyonu Başkanı da olan belediye başkan yardımcısı Ahmet Aydoğmuş, eski belediye meclis üyesi Ferit Özçelik, eski Yazı İşleri Müdürü Halil Çelen, eski Mali Hizmetler Müdürü Hüseyin Kilit, Emlak İstimlak Müdürü İbrahim Uysal, İmar ve Şehircilik Müdürü Aynur Coşgun Karataş, harita teknikeri İbrahim Metin, Yapı Kontrol Müdürü Nevzat Avcı, Zabıta Müdürü Muhammet Çetin, Mali Hizmetler Müdürü Vasfi Gülcü, Yazı İşleri Müdürü Süleyman Şengülen hakkında soruşturma izni verildi.

GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI

Çevresinde 30 civarında otelin yer aldığı turistik pazar yeri Orion Bazaar, birçok kez silahların konuştuğu kavgalarla gündeme geldi. 2017’de 50 kişi arasında çıkan çatışmada iki kişi vuruldu. Kaçak pazar yerini gündeme taşıyan Ergin Çevik isimli gazeteci de 21 Mayıs 2019 günü üç kişinin saldırısına uğradı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM), 26 Eylül 2019’da kapalı pazar yerine operasyon yaptı. Pazarın sahipleri Süleyman Vural Varol ve kardeşi Kenan Varol gözaltına alındı, ofislerde arama yapılarak birçok evraka da el konuldu. 2019 Ekim ayının ilk günlerinde Aksu Belediyesi’nin bazı bürokratları polis tarafından gözaltına alındı, bir kısmı da savcılığa ifade vermeye çağrıldı. Orion Bazaar’la ilgili usulsüzlükler 2020 yılında Sayıştay raporuna da yansıdı. (DUVAR)