Belçikalı çiftçiden Total'e 'iklim' davası: 'Fosil yakıtlara yatırım yapmayın'

Belçika'da bir çiftçi ve üç sivil toplum kuruluşu, iklim krizi sebebiyle yaşanan zarardan ötürü Fransa merkezli TotalEnergies şirketine tazminat davası açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçikalı bir çiftçi, Fransız petrol ve gaz şirketi TotalEnergies'e dava açtı. Çiftçi, iklim kriziyle bağlantılı olarak gördüğü zarar için tazminat talep etti. Dava kapsamında şirketin yeni fosil yakıt projelerine yatırımlarını durduran hukuki bir emir çıkarılması da istendi.

Reuters'ın aktardığına göre, 13 Mart Çarşamba günü Tournai Ticaret Mahkemesi'ne yapılan başvuru aynı zamanda Belçika'da uluslararası bir şirketi hedef alan ilk iklim krizi bağlantılı dava olma özelliği taşıyor. Daha önce ülkede açılan başka bir davada, binlerce Belçikalı, hükümetin sera gazı salımlarında daha büyük azaltmalar yapmasını talep etmişti.

TAZMİNATI KAZANIRSA SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM KURULUŞUNA BAĞIŞLAYACAK

Lessines bölgesinde hayvancılık yapan Hugues Falys isimli Belçikalı, TotalEnergies'a açtığı dava ile birlikte şirketi iş planını gözden geçirmeye zorlamayı amaçlıyor. Çiftçinin tüm taleplerinin mahkeme tarafından haklı bulunması halinde, şirketin yeni fosil yakıt projelerine yatırım yapmayı durdurması ve 2030 yılına kadar petrol ve gaz üretimini yüzde 47 oranında azaltması gerekecek. Falys, ayrıca kazanması halinde sürdürülebilir çiftçilik üzerine çalışan bir kuruluşa bağışlanmak üzere tazminat da istiyor. 

Fransa'nın başkenti Paris merkezli TotalEnergies şirketine Belçika'da açılan bu dava, aynı zamanda bir ülkede iklim krizinin beraberinde getirdiği olumsuz etkiler sebebiyle başka ülkedeki bir şirkete açılan bir dava olma özelliği de taşıyor. 

Hugues Falys ve kendisiyle birlikte şirketi dava eden üç sivil toplum kuruluşu, dünyanın en fazla karbondioksit salımına sebep olan 20 şirketinden biri olan TotalEnergies'in, 2016-2022 yılları arasında yaşanan aşırı hava olayları sebebiyle davacı çiftçinin faaliyetlerinin gördüğü zarardan kısmen sorumlu olduğunu savunuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)