Belçika'da plastik fabrikası kurulmasına karikatür sanatçısından tepki

Belçikalı sanatçı Pieter De Poortere, plastik kirliliği sorununa işaret eden bir karikatür serisi üretti. Proje ile ülkede kurulmak istenen yeni bir fabrikaya tepki oluşturulması planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçikalı karikatürist Pieter De Poortere, Dickie isimli ünlü karikatür karakterini kullanarak plastik üretiminden kaynaklanan sorunlara dikkat çekti. Sanatçının çizimleri, Mayıs ayı boyunca Belçika'daki haftalık gazete Knack’te yayınlanıyor.

The Guardian'ın haberine göre, Flemenkçe diilinde “Boerke” olarak bilinen karikatür serisinde Dickie, Plastics Inc. isimli bir firma ile çevreye zarar veren bir anlaşma yapıyor ve kanguruları öldürüyor. De Poortre, Dickie karakteri hakkında yorum yaparak, “Çalışmalarımın çoğu belirsiz. Dickie bazen kötü, bazen iyi, bazen kaybeden, bazen gerçekten açgözlü, bencil, insanları kullanıyor… İnsanlar onu okumaya başlıyor ve gülüyorlar ama çoğu zaman iki kez düşünmek zorunda kalıyorlar, bunlar gerçekten oluyor mu?” şeklinde konuştu.

PROJENİN DİĞER ÜLKELERE DE YAYILMASI PLANLANIYOR 

De Poortre, yeni çizimlerini “Magnify initiative” isimli uluslararası bir sanat projesi kapsamında kaleme aldı. Projenin arkasındaki İsveç merkezli Cosmic Foundation’ın kurucusu Camille Duran, projenin amacının insanların dikkatini sadece plastik tüketimine değil, plastik üretimine de çekmek olduğunu söyledi.

Duran, petrokimya tesislerinin sayılarının son yıllarda arttığını belirterek, projeyi dünyanın diğer bölgelerine de yaymak istediklerini söyledi. Proje için ilk aşamada dünyanın en büyük petrokimya merkezlerine yakın bölgelerde yaşayan üç sanatçı seçildi ve De Poortere bunlardan biri. 

'ÖNGÖRÜSÜZLÜKTE TRAJEDİ VAR' 

Proje koordinatörleri, Dickie çizimleri ile Antwerp şehri yakınlarında kurulmak istenen büyük bir plastik üretim fabrikasına tepki oluşturmak istiyor. Çevreciler, fabrikanın tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını artıracağını ve geri dönüşüm hedefini tehlikeye atacağını söylüyor.

De Poortere, insanlara verilen mesajların “sanat ve mizah” ile verildiği takdirde daha etkili olduğunu söyledi. De Poortere “Biraz gerçeğin saçmalığını göstermek istedim. İnsanlar, bize zarar verecek aptal şeyler yapmaktan vazgemiyorlar. Öngörüsüzlükte trajedi var, ama ayrıca bu birçok mizahın da temelini oluşturuyor” şekinde konuştu. (DIŞ HABERLER)