Belçika, Macaristan ve Avusturya'da Covid protestoları: Yüzlerce kişi sokaklara döküldü

Belçika, Macaristan ve Avusturya'da düzenlenen protestolarda yüzlerce kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Avusturya'nın başkenti Viyana'da yasaklara karşı düzenlenen protestoları aşırı sağcı partilerin organize ettiği, Budapeşte'de ise restoran ve kafelere 'sivil itaatsizlik çağrısı' yapıldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsüne karşı sıkı tedbirlerin yürürlükte olduğu Avrupa'da, Covid-19 önlemlerini protesto eden yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Belçika polisi, en az 200 kişinin gözaltına alındığını duyururken, başkent Brüksel'de düzenlenen gösterilere futbol taraftarlarının da katıldığı kaydedildi. Sosyal medya üzerinden gelen çağrılar üzerine protestocular, kentin simge yapılarından biri olan Atomium etrafında toplandı.

Belçika'nın komşusu Hollanda'da da, sağcı grupların başını çektiği protestolarda açık havada 'kahve içme' bahanesiyle toplanan yüzlerce kişi gözaltına alınmış, 15 kentte acil durum ilan edilmişti. Hollanda'nın en muhafazakar kentlerinden biri olan Urk'te başlayan protestolar geçtiğimiz hafta ülke geneline yayılmış, şiddetli olayların yaşandığı Eindhoven'de Belediye Başkanı John Joritsma, 'iç savaş' uyarısı yapmıştı. Joritsma, "Korkarım böyle devam ederse, bu yol iç savaşa gider" ifadelerini kullanmıştı. 

VİYANA'DA IRKÇI GRUPLAR EYLEMLERE KATILDI

Avusturya'nın başkenti Viyana'da da, yasaklara karşı düzenlenen protestoları aşırı sağcı partilerin organize ettiği tespit edildi. Avusturya Özgürlük Partisi (FPO) tarafından organize edilen yürüyüşlerde, protestocuların maske takmadığı ve sosyal mesafe kurallarına uymadığı görüntülendi. Viyana'daki protestolarda, ırkçı grupların ve neo-Nazilerin de eylemciler arasında olduğu belirtildi.

MACARİSTAN'DA 'SİVİL İTAATSİZLİK' ÇAĞRISI

Macaristan'ın başkentinde ise, turizm sektörü çalışanları 'tedbirlerin yeniden düzenlenmesini' talep etti. Budapeşte'de, yalnızca paket servis yapan restoran ve kafelerin işletmecilerinin pazartesi günü dükkanları müşterilere açmaya hazırlandığı belirtildi. Protestonun organizatörlerinden Aron Ecsenyi, "Her işletme, sivil itaatsizlik ruhuyla açılmalı" dedi.

POLONYA POLİSİ SES BOMBASI VE GAZ KULLANDI

Polonya'da ise cumartesi günü korona virüsü tedbirlerini ihlal edildiği ve Wrocław ile Rybnik kentlerinde gece kulüplerinin açıldığı belirtildi. Polonya polisi, müşteriler dağıtmak için ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullandıklarını söyledi. İki polisin yaralandığı, üç kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. (DIŞ HABERLER)