Belçika LGBTİ+ bireyleri hedef alan dönüşüm terapisini yasaklıyor

Belçika'da LGBTİ+ bireylerin cinsel yönelimlerini değiştirmek amacıyla işkenceye varan yöntemlerin kullanıldığı "dönüşüm terapisi" uygulamasının yasaklanması ve suç sayılması için yasa hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika hükümeti LGBTİ+ bireylerin cinsel yönelimini, cinsiyet kimliğini veya cinsiyet ifadesini değiştirmeyi, bastırmayı veya ortadan kaldırmayı amaçlayan yöntemlerin kullanılması nedeniyle tepki çeken dönüşüm terapisini yasaklamaya hazırlanıyor. Belçika, kişilerin cinsel yönelimini değiştirmek amacıyla işkenceye varan yöntemlerin kullanıldığı "dönüşüm terapisi" adı verilen uygulamanın yürürlükte olduğu 68 ülkeden biri.

SUÇ SAYILACAK

Belçika basınına göre, federal hükümet, bu uygulamanın suç kapsamına alınması için yasal düzenleme çıkaracak. Cinsiyet Eşitliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Sarah Schlitz, hükümetin talebi doğrultusunda yasa tasarısı hazırlamaya başladı. 

Dini, tıbbi, mezhepsel, ailevi veya sözde profesyonel bir ortamda gerçekleşebilen bu uygulamalar, LGBTİ+ bireyler için çok ağır sonuçlar doğurabiliyor. Schiltz'e göre bu uygulama, psikoterapi ve elektroşok terapisinden saldırıya ve hatta "düzeltici" cinsel saldırıya kadar uzanıyor. Bakan Schiltz, yeni düzenlemede "dönüştürme" uygulamalarının gerçekleştirilmesi, sunulması, teşvik edilmesi ve reklamının yapılmasının ayrı ayrı suç kapsamına alınacağını aktardı.

Yeni düzenlemede, "Gerçek veya algılanan cinsel yönelimi, cinsiyet kimliğini veya cinsiyet ifadesini değiştirmeye, devre dışı bırakmaya veya bastırmaya çalışmak ve insanlara doğum cinsiyetlerini kabul ettirmek yasaktır" ifadelerine yer verilecek. (BBC Türkçe)

Etiketler lgbti+ belçika