Belarus'ta bir siyasi tutuklu mahkeme salonunda boğazını kesmeye çalıştı

Belarus'taki seçim protestolarında tutuklanan Stepan Latypov, mahkemede işkence gördüğünü ve 'itirafta bulunmazsa' ailesine dava açılacağını söyledikten sonra kalemle şah damarını kesmeye çalıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus'ta geçtiğimiz yıl seçimlerin ardından patlak veren protestolarda eylül ayında tutuklanıp 'isyan örgütlemek'le suçlanan Stepan Latypov, dün çıkarıldığı mahkemede şah damarını kesmeye çalıştı. Latypov'un, duruşma sırasında kendisine 'suçunu kabul etmezse ailesi ve komşuları hakkında dava açılacağının söylenmesi' nedeniyle elindeki kalemle boğazını kesmeye çalıştığı belirtildi. 

'BABA, BANA İŞKENCE YAPTILAR'

İnsan hakları örgütü Viasna-96'nın aktardığına göre Latypov, duruşmada ifade veren babasına seslenerek 51 gün boyunca işkence gördüğünü söyledi; babasının da benzer şeyler yaşayabileceğini belirtti. Ardından da boğazını kesmeye çalıştı.

'POLİSLER BİR SÜRE KİLİDİ AÇAMADI'

İfade vermek üzere salonda bulunan Irina isimli arkadaşı da, "Stepan ayağa kalkıp maskesini çıkardı ve 'Baba, polisler bana tek başıma bir hücreye konulacağımı ve itirafta bulunmazsam ceza yasasına göre akrabalarımla komşularımın kovuşturulacağını söyledi' dedi. Sonra dişlerinin arasına beyaz bir şey alıp fiilen boğazını kesmeye başladı. Herkes bağırıyordu. Polisler bir süre demir parmaklıkla bölümü açamadı. Bilincini kaybetti. Bizi salondan çıkardılar" dedi.

41 yaşındaki Latypov, salonda tutulduğu demir parmaklıklı bölümde elindeki kalemi boğazına sapladıktan sonra ahşap banka yığılırken, kanlar içinde hastaneye götürüldü. Yerel medya, siyasi tutuklunun hayati tehlikesinin bulunmadığını yazdı. Belarus Sağlık Bakanlığı da, Latypov'un durumunun şu an iyi olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz yıl Aleksander Lukaşenko'nun kazandığı açıklanan seçimlerin ardından düzenlenen protestolarda tutuklanan Latypov, isyan örgütlemek, polise direnmek ve polisi zehirlemeye çalışmakla suçlanıyor. Görgü tanıkları, 41 yaşındaki adamın muhalefetin duvar yazılarının silinmesini engellemeye çalıştığı sırada tutuklandığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)