Belarus Eurovision'dan diskalifiye edildi

Belarus, Eurovision Şarkı Yarışması'ndan diskalifiye edildi. Yarışmayı organize eden Avrupa Yayın Birliği, müzik grubunun sunduğu, muhaliflerin tepkilerine neden olan şarkıların 'uygunsuz' olarak değerlendirildiğini belirterek, Belarus'un bu yılki yarışmadan men edildiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Yayın Birliği, Belarus'un Mayıs ayındaki 65'inci Eurovision Şarkı Yarışması'na katılamayacağını duyurdu. Eurovision Şarkı Yarışması yetkilileri, iki hafta önce Belarus’tan ülkeyi temsil eden şarkılarının sözlerinin politik alt metni olduğunu öne sürerek yeni bir şarkı göndermesini talep etti. Aynı müzik grubunun sunduğu ikinci şarkının sözlerinin de organizatörler tarafından uygunsuz olarak değerlendirilmesinin ardından Belarus, yarışmadan diskalifiye edildi.

BELARUS'UN İLK ŞARKISI NEDEN REDDEDİLDİ?

Hükümet karşıtı protesto eylemleriyle dalga geçmesiyle tanınan Galasy ZMesta grubunun "I Will Teach You" (Sana Öğreteceğim) adlı Eurovision'a sunduğu ilk şarkısının sözlerinde "Sana hizaya gelmeyi öğreteceğim" gibi sözlerin yer alması, muhaliflerin tepkilerine neden oldu. 

Eurovision şarkı yarışmasını organize eden Avrupa Yayın Birliği (EBU) şarkının sözlerinin siyasi bir alt metin içerdiğini öne sürerek Belarus'a yarışmaya katılmak istiyorsa, başka bir şarkı sunması gerektiğini belirtti. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko da kararın ardından, "Bize bütün cephelerde baskı yapmaya başladılar, Eurovision'da bile. Bir başka şarkı yapacağız ve bunun tamamen siyasi olduğunu göreceksiniz" ifadelerini kullandı. 

AVRUPA YAYIN BİRLİĞİ: YENİ ŞARKI DA KURALLARA AYKIRI

Belarus, yarışmaya yeni bir şarkı daha sundu ancak bu şarkı da reddedildi. EBU'dan yapılan açıklamada, "kuruluşun yeni şarkının kabul edilebilirliğini dikkatle incelediği" belirtilirken, yeni şarkının da "yarışmanın alet edilmemesi ve adının kirlenmemesi" kurallarına aykırı olduğu sonucuna varıldığı ifade edildi. Açıklamanın devamında "Maalesef Belarus Mayıs ayındaki 65. Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmayacak" denildi. (BBC Türkçe)