Bekir Ağırdır: İktidarın planı kaybederse erken seçimin kaçınılmaz olması

KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır, önümüzdeki seçimlere ilişkin değerlendirmelerinde, "İktidar blokunun siyasi oyunu seçimi kaybedersem de erken seçim kaçınılmaz olsun" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KONDA Araştırma Genel Müdür Bekir Ağırdır, seçim stratejisi ve ittifaklara ilişkin, "Geniş bir ittifak oluşamıyor ve bu partiler toplumla bunları müzakere ederek değil kapalı kapılar ardında böyle birer temsilcinin konuşarak müzayede yaptığı ittifaklar her an bozulabilir de, çünkü toplumun ihtiyaç ve taleplerine yaslanmıyorsa o pazarlığı yapan 6 kişilik heyetin duygularına kalıyor iş orda da başka bir risk var" dedi.

'TABLO RADİKAL DEĞİŞMEZSE SİSTEMİ DEĞİŞTİREMEZSİNİZ'

Halk TV'de İpek Özbey'e konuk olan Ağırdır şöyle konuştu:
"Benim tezim bugünden kim aday olsun tartışması yapmamak. Asıl niçin bir arada olmak gerekiyor diye tartışmak ve bunu da açık olarak ilgili kesimlerin gözü önünde tartışmak... Ancak o zaman HDP dahil mi değil mi gibi tuzaklardan kurtulunur. Daha gerçekçi başka bir şey konuşalım. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem... Kastedilen şey güçler ayrılığı ise ben de yanındayım. Ancak şöyle bir ihtimal var, bugün anketlerde görünen tablo çok radikal biçimde değişmezse ve bugünkü hal devam ederse iktidarı evet muhalefet kazanabilir ama parlamentoda 320-280, 310-290 gibi bir ağırlık olabilir. Böyle olursa, parlamentoda parlamenter sistemi getiremeyeceksiniz. Parlamentoda referandumun gerekli olduğu anayasa değişikliğini bile yapamayabilirsiniz böyle olursa. Oy almak için, toplumu ikna etmek için aday önemli tabii ama partilerin adayda, programda aynı zamanda bu adayın ve kadrosunun da 6 ay ya da 2 sene ya da 4 sene ülkeyi hangi ilkeler ile yöneteceği konusunda toplumu ikna etmesi gerekiyor."

Sistem sorununa işaret eden Ağırdır, "Süleyman Soylu yerine İçişleri Bakanı herhangi başka bir partiden milletvekili olunca bugünkü tablonun ne kadar değişeceğini sanıyorsunuz bu nizam sürdükçe?" diye sordu. Ağırdır, "Mesele iktidara değil sisteme muhalif olmaktır. Eğer muhalif partiler, bloklaşma ya da ittifak sisteme muhalif şekilde oluşmazsa öyle kolay bir şey yok" dedi.

CUMHUR İTTİFAKI'NDAN YENİ HAMLE

Cumhur İttifakı'nın ülke seçim barajı hamlesi hakkında da açıklama yapan Ağırdır şunları söyledi: "Şu anda küçük görünen partilerin oyun dışı kalması hedefleniyor. Çünkü böyle bir yasal düzen kurulduktan sonra onlar bir partiye eklenmek zorunda kalırlar. Varsayalım ki, şu anda AK Parti ve MHP dışında kalan partiler en geniş ittifakı oluşturdular. Cumhurbaşkanı da tek aday oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanırsınız doğru ama milletvekili seçiminde bu partilerin dördünün, beşinin oyu baraj altı kaldığı için milletvekili sayısı düştü... Milletvekili dağılımında bugünkü iktidar çoğunlukta olur. Meclis kitlenir çünkü sürekli yasalar ile engel olurlar.  'İktidar blokunun siyasi oyunu; seçimi kaybedersem de yönetilemez bir ülke bırakayım ve erken seçim kaçınılmaz olsun. Bunu görmek lazım. Orada sadece baraj meselesine odaklanmak değil. Detaylara bakmak gerekiyor. Seçim sadece sandıktaki oyu korumak değil ki."