Behiç Ak, 2022 Hans Christian Andersen Ödülü'ne aday gösterildi

Yazar Behiç Ak, 2022 Hans Christian Andersen Ödülü'ne aday gösterildi. Ödüller, iki yılda bir çocuk edebiyatı alanında önemli ve kalıcı eserler vermiş olan bir yazara ve bir illüstratöre tüm eserleri ve yaşam boyu çocuk edebiyatına yaptığı katkılar dikkate alınarak veriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çocuk edebiyatının Nobel'i olarak kabul edilen Hans Christian Andersen Ödülü adayları açıklandı. Yazar, karikatürist ve belgesel film yönetmeni Behiç Ak, 2022 Hans Christian Andersen Ödülü'ne Türkiye'den aday gösterildi.

İki yılda bir International Board on Books for Young People (IBBY) tarafından çocuk edebiyatı alanında önemli ve kalıcı eserler vermiş olan bir yazara ve bir illüstratöre tüm eserleri ve yaşam boyu çocuk edebiyatına yaptığı katkılar dikkate alınarak verilen 2022 Hans Christian Andersen Ödülü'ne 33 ülkeden toplamda 62 aday gösterildi.

HANS CHRISTIAN ANDERSEN ÖDÜLÜ NEDİR?

Çocuk edebiyatının en önemli ödüllerinden biri olan Hans Christian Andersen Ödülü, iki yılda bir International Board on Books for Young People (IBBY) tarafından 1956’dan beri çocuk edebiyatı alanında verdiği ürünleriyle kalıcı ve dikkate değer eserler vermiş olan bir yazara ve 1966’dan itibaren yazarla birlikte bir çizere de verilmektedir.

Önceden yazarın tek bir eserine verilmekte olan Andersen Altın Madalyaları 1962’den beri yazarın ve çizerin tüm eserleri dikkate alınarak verilmeye başlandı. Her ülkenin IBBY üyesi kuruluşu bu yarışmaya aday gösterebilmekte. Ödüle değer bulunan sanatçılar on kişilik bir seçici kurul tarafından seçilir. Bu on kişi bir başkan, IBBY başkanı ve ulusal IBBY üye kuruluşlarının önerileri doğrultusunda IBBY yönetim kurulu tarafından seçilen sekiz kişiden oluşur. Andersen Ödülü seçici kurulu, ödül için önerilen yapıtları sanatsal ve edebi değerler açısından ele alır. Kurul ayrıca 1960-1964 arasında da, “Başa güreşen yapıtlar” adıyla listeler oluşturdu. 1956’dan beri her iki yılda bir verilen Andersen Ödülü yanı sıra bir de “IBBY Şeref Listesi” oluşturulurr. Bu liste için de IBBY üyesi her ülke üç aday gösterir.

Andersen Ödülü henüz Türkiye’den herhangi bir yazara ya da çizere verilmemiştir, ancak 1956’da Eflatun Cem Güney, 1958’de Cahit Uçuk şeref listelerine girmiştir. Eflatun Cem Güney ayrıca 1960 yılında “Başa Güreşen Adaylar” arasında yer almıştır.