BBC, 'pandeminin olmadığı' Türkmenistan'da koronaya yakalanmayı yazdı: Hastalar rüşvet veriyor

BBC News, kendisini 'korona vakasının olmadığı ülke' olarak tanıtan Türkmenistan'da hastanelerin dolu olduğunu yazdı. Türk diplomat Kemal Uçkun'un geçen yılki ölümü de haberde geniş yer buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü pandemisinde resmi olarak 'sıfır vaka' raporlayan Türkmenistan'da üçüncü dalga nedeniyle aslında hastanelerin dolu olduğu, hastaların tedavi görmek için rüşvet vermek zorunda kaldığı ve pozitif test sonuçlarının kayıtlara geçirilmediği iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde Covid-19'a yakalanan bir hastanın yaşadıklarını aktaran BBC News,  Türkiye'nin Türkmenistan Aşkabat Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Kemal Uçkun'un geçtiğimiz yaz vefat etmesinin de korona vakalarının saklanmasının bir örneği olarak yazdı.

POZİTİF TEST SONUCU HASTALARA VERİLMİYOR

Haberde, ismi Sayahat Kurbanov olarak verilen bir kişinin 'pandemi olmayan' ülkede başından geçenler aktarıldı. Buna göre Kurbanov, nefes darlığı ve dayanılmaz bir göğüs ağrısı dahil, korona virüsünün tüm semptomlarını gösteriyordu. Ancak BBC'nin deyimiyle sorun, "kendisi gibi hastaların resmen var olmadığı Türkmenistan'da bulunmasıydı." 

Kurbanov geçtiğimiz ay ambulans çağırdığında doktor kendisine 'zatürre olduğunu ve acilen hastaneye gitmesi gerektiğini' söyledi. Ülkedeki doktorların Covid vakalarına 'zatürre' dediğini biliyordu; hastane yolundayken, birkaç gün önce test yaptırdığı kliniğe telefon etti. BBC'ye göre telefondaki kişi sessizce "Sonuçlarınız pozitif" dedi ama Kurbanov, ülkede pozitif sonuçların yazılı olduğu bir belgenin hastalara hiçbir zaman verilmediğini birkaç gün sonra öğrenecekti...

'UZUN TELEFONLAR SONRASI HASTANEDE YER BULABİLDİ'

Kurbanov ilk gittiği hastanenin dolu olduğu için kendisini kabul etmediğini anlatırken, "Yolda neredeyse ölüyordum. Virüs o kadar hızlı ilerledi ki... Pencereleri yumruklamaya ve 'Lütfen durun, nefes alamıyorum' diye bağırmaya başladım. Bana oksijen verdiler ama pek yardımcı olmadı" diye konuştu. Kurbanov'un anlatımına göre bir sonraki hastane de kendisini kabul etmedi; başkent Aşkabat'ta kayıtlı olmayan hastaları almalarının yasak olduğunu söylediler. "Paniklemeye başladım. Doktorlardan birine 'Ne yapmam gerekiyor? Burada ölmem mi lazım?' diye sordum' ifadelerini kullanan Kurbanov, tanıdığı bir doktordan yardım isteyip uzun telefon konuşmaları sonrasında bir hastanede yer bulabildiğini söyledi.

'İLAÇ VE RÜŞVETE 2 BİN DOLAR HARCADI'

Kurbanov beş gün boyunca durumunun değişmediğini ve nefes almakta zorlandığını anlatırken, 'Türkmenistan'da hastaneye yatabilmenin her zaman tedavi almak için yeterli olmadığını, doktorların rutin şekilde hastaları gözardı ettiğini ve hemşirelerin üst düzey tanıdığı olmayanlarla ilgilenmediğini öne sürdü.

Hastanenin personel sayısının çok yetersiz olduğunu, bazı hemşirelerin 60'dan fazla hastayla ilgilendiğini, zaman zaman bir temizlik görevlisinin iğne yaptığını iddia eden Kurbanov, hemşirelerin anlatımına göre bazı hastaların solunum cihazı olmaması ve oksijen makinelerinin çalışmaması nedeniyle gözlerinin önünde öldüğünü anlattıklarını öne sürdü. İddiaya göre Kurbanov ilaçlar ve rüşvet için 2 bin dolar harcadığı 10 günün sonra taburcu oldu.

'TOZ NEDENİYLE MASKE TAKIN' UYARISI

Kurbanov, hastane çalışanlarının 'Covid' veya 'korona virüsü' sözcüklerini kullanmadığını, bunun yerine 'bu virüs' veya 'bu hastalık' demeyi tercih ettiğini de anlattı; "Onlara ısrar ediyordum; 'Neden ne olduğunu söylemiyorsunuz? Covid mi?' diyordum, sessizce başlarını sallıyorlardı" iddiasında bulundu. Kurbanov, hastanedeyken hükümetten aldığı bir cep telefonu mesajında halka toz nedeniyle maske takma çağrısında bulunulduğunu belirtirken, "Biz tozdan mı ölüyoruz? İnsanların ölmesine izin verecekler ama Covid olduğunu hiçbir zaman itiraf etmeyecekler" dedi. 

'BERDİMUHAMMEDOV'UN İMAJI BOZULMASIN DİYE...'

BBC News ülke dışında faaliyet gösteren Türkmen gazetecilerin üçüncü dalgadan söz ettiğini belirtirken, "Fakat ülke içinde neredeyse herkes sesini çıkarmaya korkuyor" ifadelerini kullandı. Turkmen.news sitesinin pandeminin başından beri Covid-19'dan ölen en az 60 kişiyi tespit ettiği belirtilirken, BBC'nin haberinde şöyle denildi: "Türkmen yetkililer korona virüsü vakalarını açıklamıyor. Eski bir dişçi olan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov sağlıklı bir ulus imajını devlet propagandasının temeli olarak kullanıyor. Ülkenin pandemiden etkilendiğinin itirafı, rejiminin meşruiyetinin altını oyabilir." 

'KEMAL UÇKUN'A UÇAK İZNİ VERİLMEDİ'

BBC'ye göre, bu politikayı geçtiğimiz sene 'neredeyse ifşa eden' şey ise Kemal Uçkun'un geçtiğimiz yılki ölümü oldu. Haberde Uçkun'un göğüs ağrısı, terleme ve ateş gibi tipik semptomları gösterdiği ve kendisine zatürre teşhisi konulduğu ancak eşi Güzide Uçkun'un röntgenleri gönderdiği Türkiye'deki hastanelerin tamamının Covid-19'u teyit ettiği belirtildi. Buna göre Güzide Uçkun eşini Türkiye'ye getirmek için çok çabalasa da, Türkmen yetkililer ambulans uçak vermeyi reddetti. Uçuş izni ancak, Kemal Uçkun'un vefatından birkaç saat sonra verildi. Haberde, "Uçkun'un cenazesi mumyalanmıştı ve adli tıp uzmanları korona virüsü izi bulamadı" denildi. 

Güzide Uçkun geçtiğimiz sene, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri hakkında eşinin tedavisinde ihmalleri olduğunu belirterek suç duyurusunda bulunmuştu.

Türkmenistan'da Covid-19'un yayılmasını engelleme amacıyla bazı karantina önlemleri alınmış olsa da hükümet bunlarının 'önleyici tedbirler' olduğunu ve ülkede hiçbir Covid vakası bulunmadığını savunuyor. (DIŞ HABERLER)