Bayram zehir olmasın: Damak keyfi hastanelik edebilir

Ramazan Bayramı'nda aşırı yemek ve tatlı tüketimi felakete davetiye çıkartabilir. Uzmanlar ise uyarılarda bulunuyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ramazan ayında 30 gün boyunca oruç tutan vatandaşların bayramda beslenmelerine dikkat etmelerine ilişkin önemli uyarılar yapıldı. Günde 2 öğün beslenme ve susuzluğa alışan metabolizmanın aşırı yemek tüketimiyle bozulacağını belirten uzmanlar, sindirim sistemindeki ani değişimin ciddi sorunları tetikleyeceğini dile getirdiler.

Bayram boyunca güne hafif bir kahvaltı ile başlanması gerektiğini belirten uzmanlar ayrıca, yağda kızartılmış gıdalar ve unlu mamüllerden uzak durulması gerektiğini de tavsiye ediyorlar. Beslenme Uzmanı Ayşe Cengiz,  dikkat edilmesi gerekenleri sıralarken, "Çiğ mevsim sebzeleri, meyveler, yumurta, peynir çeşitleri, tam tahıl ekmeği gibi gıdalar tüketilmeli. Yağda kızartılmış sebze ve hamur işlerini tercih etmemek gerekiyor. Sofradan da yarı doymuş olarak kalkılmalı" dedi.

 

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, uzmanlar, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenleri anlattı.

MİDEYİ YORMAMAK ŞART 

"İnsülin direncini arttırmamak için şekerli ve şuruplu tatlılardan uzak durulması gerekli" diyen Cengiz, vatandaşların ikramlıklarına da taze kuru meyveler ve kuruyemişler eklemesi gerektiğini de belirtirken, "Ramazan boyunca susuz kalan metabolizmanın dengesini bulabilmesi için gün içerisinde bol su ve kendi hazırladığımız bitki çaylarının tüketilmesi gerek. Bayramda gün içerisinde de zeytinyağlı sebzeler, kuru baklagil, salata ve yoğurt gibi gıdalar ile beslenilmesi önemli" diye konuştu. 

ŞEKERDEN UZAK DURUN

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, bu bayramın aynı zamanda Şeker Bayramı ismiyle de anıldığını belirterek, şu uyarıları sıraladı: "İçinde şeker olan hiçbir şeyi sağlıklı olarak değerlendiremeyiz. Şeker, hangi türden olursa olsun unlu gıdalar da dahil olmak üzere kesinlikle yememek gerekiyor. Unlu gıdalar dediğimiz arpa, buğday, çavdar, yulaf ve bunlardan yapılan unlu mamüller insan bağırsağında kısa sürede şekere dönüşüyor. Bal, pekmez, reçel, marmelat gibi şeker oranı çok yüksek gıdalardan uzak durmalıyız, hem bayramda hem de genel olarak uzak durmak gerekiyor."

Bayramda ikramlıklardan sağlıklı olanlar tercih edilmeli.

KALORİ BOMBARDIMANI

Prof. Dr. Erk, uyarılarının devamında şöyle konuştu:  "Bu gıdaların içinde insan vücuduna yararlı olan besin yok, kaliteli yağ asitleri yok, amino asitler yok. Bu besinler vücudu beslemekten çok kalori bombardımanına tutuyorlar ve vücut aslında açlık çekmiş oluyor. Gün içinde limonlu çay ya da sade kahve tüketmek de mideyi rahatlatır. Brokoli, kuşkonmaz, brüksel lahanası, karnabahar, marul, ıspanak, roka, zeytin gibi sebzelere ağırlık verilmeli. Fruktozdan, mısır şuruplu gıdalar da tüketilmemeli. Organik gıdalar tercih edilmeli."

(HABER MERKEZİ)