Bayraktar'ı vergi rekortmeni yapan savaş ekonomisi sürdürülebilir mi?

Ekonomi uzmanları, savaş ekonomisinin ekonomik büyümeye katkısı olduğunu belirtiyor ancak yaşanan yıkımlar nedeniyle sürdürülebilir olmadığını ifade ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ekonomi uzmanı Şeref Oğuz, Selçuk Bayraktar’ın 564 milyon lirayla Koç’u bile geride bırakarak vergi rekortmeni olmasının savaş ekonomisinin bir sonucu olduğunu belirtti. Adı konmamış savaşların tüm dünyada ekonomiyi hareketlendirdiğini ifade eden Oğuz, savaşların yol açtığı yıkımlara dikkat çekti, bunun sürdürülebilir olmadığını belirtti. 

Şeref Oğuz'un "Savaş ekonomileri büyütüyor mu?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Şu anda irili ufaklı 17 farklı yerde çatışma var ve artık savaşlar resmi olarak ilan edilmiyor. ‘Barışsız savaşlar dönemi’ olarak tanımlayabileceğimiz bu süreç, barış ekonomilerini küçültüyor. Ekonomiler, savaş üzerinden büyüme eğiliminde. ABD’nin F-35 programı, Rusya’nın enerji politikaları; özellikle Avrupa’ya doğalgaz sağlama kapasitesi, hem askeri hem de ekonomik bir araç olarak kullanılıyor.     

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki askeri varlığı, ABD’nin Ortadoğu müdahaleleri ve İsrail'in savunma ihracatı, ekonomi ile savunma sanayii arasındaki karmaşık ilişkiyi özetliyor. Avrupa ve Amerika’da herkes kendini duvarların arkasına saklıyor. Türkiye’nin savunma sanayiine olan önceliğini sürdürmesi, bu bağlamda anlamlı bir strateji olarak öne çıkıyor.        

İKİ SORU İKİ CEVAP

Savaş ekonomileri sürdürülebilir mi?

Görünen o ki savaş, ekonomilere kısa vadede büyüme sağlıyor; ancak uzun vadede savaşın getirdiği belirsizlikler ve maliyetler, ekonomilere ağır bir yük oluşturacaktır. İnsan kayıpları, yıkılan altyapı ve bozulan endüstri ilişkileri sebebiyle kısa vadede kazandıran savaş, orta ve uzun vadede büyük yıkım yaratıyor.           

Savunma sanayii neden önemli?

Savunma sanayii, bir ülkenin kendi güvenliğini sağlaması açısından hayati öneme sahiptir. Özellikle coğrafi ve politik risklerin yüksek olduğu bölgelerde, güçlü bir savunma sanayii, bağımsızlık ve egemenliğin korunması için elzemdir. Türkiye, 3 tarafı denizler ve 4 tarafı sorunlarla çevrili bu coğrafyada savunma sanayiinde zaaf kaldıracak durumda değil. İsabetle vergi rekortmeninin bu endüstriden çıkması, şu ana kadar işlerin yolunda gittiğini gösteriyor." (HABER MERKEZİ)